Tips & Råd

Har du koll på din katts klor?

Den tjänst jag anlitas för mest är kloklippning, vilket jag är väldigt glad för. Jag tror att många som av någon anledning inte kan eller vill klippa klor på sin katt drar sig för att åka till klinik för kloklippning med all den stress det ofta orsakar både ägare och katt och så förblir klorna oklippta.

Men behövs verkligen kloklippning?

En del tror att de inte behöver klippa sin katts klor eftersom katten klöser på klösträd (eller kanske soffan). Det är faktiskt nästan tvärtom; en anledning till att katten klöser är för att VÄSSA klorna. Klorna blir alltså inte nödvändigtvis kortare.

Långa kattklor inte bara förstör mattes/husses soffa och lämnar svidande små kärleksmärken i huden efter gos, de kan faktiskt skada din katt. Långa klor kan till slut växa runt och in i trampdynan, vilket såklart är väldigt smärtsamt. Katten kan även fastna med klon t.ex. i en matta och skada klon eller hela tån vid lek. Så det finns goda anledningar att hålla dem i trim.

En annan anledning till att katten klöser är för att rensa klorna på död vävnad; du har kanske sett ”kloskal” lite här och var i bostaden? Om du har en äldre katt är det värt att tänka på att de sällan är lika flitiga på att underhålla sina klor, kanske pga artros i tålederna som gör att klösning smärtar eller åtminstone besvärar. Äldre katter får därför ofta tjockare klor, främst på framtassarna. Hjälp gärna din lilla senior att rensa bort den gamla vävnaden, som i filmen här ovan, när du klipper klorna.

OBS! Utekatter brukar jag faktiskt rekommendera att inte klippa klorna på: de behöver sina för att kunna försvara sig med eller snabbt kunna pila upp i ett träd vid behov. Men håll koll på klorna ändå; en och annan kan behöva klippas för att de inte ska växa runt. Då får du samtidigt koll på att din katt inte har skadat nån klo där ute i den vida världen.

Här kan du läsa mer om varför din katt klöser och vad du kan göra när katten klöser på fel saker: https://cathomecare.se/tips-rad/tre-anledningar-till-att-din-katt-kloser-sonder-din-inredning-och-vad-du-ska-gora-at-det/

Hur ofta bör man klippa dem?

Det är olika från katt till katt hur fort klorna växer och hur ofta de behöver klippas. Hur kort du klipper ner dem spelar så klart också roll. Är du osäker på hur mycket du vågar klippa rekommenderar jag att bara toppa klorna ett par millimeter men då göra det ganska ofta. Om du, som jag, klipper ner dem nästan till ett par millimeter framför pulpan räcker ofta ca var 6-8:e vecka. Bakklorna behöver sällan klippas lika ofta som framklorna.

På kattungar är det bra att klippa någon klo eller två litegrann varje dag, för att vänja dem. Klipper du lika sällan som på en vuxen katt hinner de glömma mellan varven och vänjer sig inte.

Klosax eller tång?

Prova dig fram till vilken typ av verktyg du vill använda för kloklippningen. Jag föredrar en tång och använder faktiskt en för små hundar. Jag tycker att tänger eller saxar för katt ofta är lite för rangliga. Se till att ha en kraftig och skarp klosax/-tång så att klorna inte skivar sönder.

Visste du att när du bokar kloklippning eller någon annan tjänst hos Cat HomeCare så ingår en mindre undersökning? (Förutsatt att katten tycker det är ok.)

Läs mer om mina tjänster och priser: https://cathomecare.se/tjanster-priser/

Boka på
☎️ 073 26 76 380 (sms går också bra)
? info@cathomecare.se eller via kontaktformuläret nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.