Tips & Råd

För katt på resa

Säkrad transportbur

Ska du resa med din katt? Kanske på semester, till kattpensionat eller bara en tur till veterinär? Då jag varmt rekommendera att följa råden här nedan. Alldeles för många katter sliter sig från transportbur eller sele och hamnar vilse på en helt okänd plats. Ofta dessutom på en plats där hens människa har svårt att sätta upp en matplats, vakta fälla och annat som brukar behövas för att återfå sin katt.

Förebygg smitningolyckor genom att säkra buren med spännband och aldrig rasta katten ute. Måste du ta ut katten ur buren, se till att du är på en låst toalett eller inne i bilen med dörrarna stängda.

Det handlar sällan om panikslagna katter som får upp burdörren; det vanligaste är lugna katter och en burdörr som inte är ordentligt stängd eller att buren stöter i något varpå burdörren går upp. Några exempel från verkligheten är katten Dundret som smet ner på spåren i tunnelbanan när buren stötte i spärren och dörren gick upp, katten Märta där burdörren gick upp när matte klev av ett tåg och Märta sprang ut på spåren vid Stockholms central och Morris som lyckades få upp burdörren (trots att den med säkerhet var ordentligt stängd) och sprang rakt ut på tågspår. Oräkneliga katter har rastats i sele för att de verkade må illa eller var kissnödiga men skrämdes av något och slet sig. Och alla katter som lyckas rymma i samband med veterinärbesök.. Dessa katter är som sagt oftast långt hemifrån vilket ytterligare försvårar för en ägare att leta efter sin katt.

Chansa inte!

Så här säkrar du buren, det är en billig livförsäkring:

Köp 2 stycken spännband. Mät först innan du handlar, det ena ska vara vågrätt runt buren, över burdörren. Den andra ska vara runt buren lodrätt. Spännbanden kommer att bilda ett kors. Viktigt att det sedan monteras på rätt sätt, särskilt det över burdörren.

Steg 1: Sätt spännband runt buren lodrätt. Detta förebygger att buren delar sig om du t.ex. halkar och tappar buren i marken.

Steg 2: Sätt spännband vågrätt runt buren över burdörren. Här är det extra viktigt det blir rätt. Trä spännbandet genom burens galler så det inte glider av för då fyller det ingen funktion (även på baksidan) och genom dörren; se bilden. Trä bandet i två olika gallerrutor i dörren. Prova att lossa dörren; sitter gallret kvar och minimal glipa så har du satt det rätt. Om du inte trär även i gallret i dörren så finns risk att hela dörren ramlar bort om låsen/spännena släpper.

Har du en bur av äldre modell; investera gärna i en modernare, mer säker, bur.

Om du inte har eller får tag i spännband, tejpa igen burdörren med silvertejp. Om du har någon av typ av väska med dragkedja istället för transportbur, säkra att dragkedjan inte går upp genom att fästa en karbinhake genom dragkedjans två öglor.

Var förberedd innan ni reser så att din katt inte blir en i smitningsstatistiken. Här kan du även läsa mer om hur du kan göra resan bekvämare för din katt: https://cathomecare.se/tips-rad/en-battre-resa-med-din-katt/

Trevlig (och säker) resa!

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.