Tips & Råd

En bättre resa med din katt

Det fina med Cat HomeCare är ju att VI kommer till dig och din katt. Ni behöver inte åka nånstans, inte trassla med infångning i transportbur, inget jamande och illamående i bilen. Men, det kan ju ändå hända att ni behöver resa ibland så här kommer lite tips som vi hoppas ska underlätta er färd!

✅ Låt din transportbur stå framme hemma. Många gör misstaget att ta fram den vid resan och då är risken stor att din katt associerar buren med något negativt. Gör den istället till en mysig plats, lägg godis och leksaker i den, kanske kattmynta?

✅ Ha alltid någon mjukt i buren för din katt att ligga på. Att tvingas in i en kall, naken bur är ingen bra start på resan. En filt, handduk, badrumsmatta eller liknande gör buren trevligare för din katt.

✅ Vänj din katt vid att åka bur och bil redan från det att hen är en kattunge så blir det mycket enklare senare.

✅ Försök göra infångningen så lugn som möjligt. Stäng in katten i ett rum utan för mycket möbler att gömma sig under. Är du stressad blir din katt än mer stressad så ta några djupa andetag innan du börjar infångningen och använd gärna en filt att fånga din katt i.

✅ Spraya Feliwayspray i buren någon kvart före avresa. Det krävs lite väntetid för att alkoholen i sprayen ska avdunsta. https://www.feliway.com/se/produkter/FELIWAY-CLASSIC-Spray

✅ Zylkène kan också vara till stor hjälp. Det kommer i kapslar, öppna kapseln och strö pulvret över maten. Börja gärna några dagar före en planerad resa.

✅ Stretar din katt emot när du försöker få in hen i buren? Prova att backa in katten, ofta går det mycket lättare!

✅ Lägg en filt eller handduk över buren, många katter bli lugnare då.

✅ Undvik att placera buren på golvet eller marken utan ställ om möjligt buren på en lite upphöjd plats så kommer din katt känna sig tryggare.

✅ Brukar din katt må illa i bilen – salivera, kräkas, bajsa i buren? Det kan hjälpa att placera buren upphöjt i bilen så att katten kan titta ut, ungefär som när människor blir åksjuka. Ställ den på en stadig resväska eller liknande.

Det kan även hjälpa att fasta din katt några timmar före avfärd så det inte ligger mat och skvalpar i magsäcken. Det finns också åksjuketabletter som kan vara till hjälp.

✅ Om din katt är mycket stressad/ångestfylld inför resan kan du fråga din veterinär om Gabapentin.

✅ Använd spännband! I mitt ideella arbete med hemlösa katter hör jag tyvärr alldeles för ofta talas om katter som smiter ut ur sin bur, ofta på en för katten helt okänd plats, t.ex. en rastplast eller vid veterinärklinik. Det kan så klart vara helt förödande! Säkra buren med spännband som på bilden nedan så behöver du inte oroa dig! Här kan du läsa mer om hur du går tillväga: http://cathomecare.se/tips-rad/for-katt-pa-resa/

Det var mina tips för en trevligare och tryggare resa för dig och din katt!

Trevlig resa!
Eller boka hembesök av oss. 073-26 76 380 eller info@cathomecare.se. Läs mer om våra tjänster här: http://cathomecare.se/tjanster/

Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.