Tips & Råd

Övervaccinerar du din katt?

I mitt yrke ser jag att många katter rutinvaccineras varje år helt i onödan. Vaccin kan definitivt rädda liv, men ska för den sakens skull inte överanvändas, precis som alla andra läkemedel. Tråkigt nog skulle jag tro att årlig vaccination hos katt har skett lite slentrianmässigt utifrån hur hundar vaccineras. Hundar och katter lever dock ofta helt olika liv där hundar ideligen stöter på potentiella smittbärare medan många katter lever skyddat som innekatter.

Så vad vaccinerar vi mot?

Basvaccinen i Sverige skyddar våra katter mot två typer av kattsnuva (rinotrakeit/herpes & calicivirus) och det som lite slarvigt kallas kattpest eller parvo (panleukopeni).

När vaccinerar vi?

Grundvaccinationen av en kattunge består av två injektioner med vaccin mot samtliga tre virus vid 8 och 11-12 veckors ålder samt ett år senare eller vid 1 års ålder. Att vi ger två injektionerna i början beror på att vi inte, utan blodprov, kan veta om kattungen fortfarande har ett aktivt immunförsvar från mammans antikroppar eller inte. Om antikropparna från modersmjölken klingar av tidigt behövs vaccin vid 8 veckor. Om de istället klingar av sent har de ”stört ut” effekten av den första vaccinationen och därför behövs en till. Vid 11-12 veckors ålder är det mycket troligt att moderns antikroppar är borta och vaccinet har effekt.

En katt som är över 4 månader gammal behöver bara en injektion (eftersom moderns antikroppar är ur spel) och en booster efter ett år. Det räcker då att boosta med kattsnuvevaccin eftersom panleukopenivaccinet är mycket potent.

Hur ofta katten vaccineras efter grundvaccinationen beror på kattens livssituation och vilket märke på vaccin som används. ALLA katter ska vaccineras mot panleukopeni, även innekatter, då vi kan dra med oss viruset in utifrån. Panleukopeni är högst dödlig, smittsam och allmänt hemsk sjukdom att insjukna i. Vaccinationsskyddet mot panleukopeni är dock starkt och sitter i minst 3 år, troligen längre. Genom att vaccinera din katt håller du nere omfattningen av ”kattpest” i hela kattpopulationen.

Kattsnuva smittar ungefär som vår förkylning – från individ till individ via hostningar, nysningar, saliv o.s.v. eller via föremål med virus på. En strikt innekatt löper därför väldigt liten risk att smittas (om du vet med dig att du har hanterat en snuvig katt, tvätta händerna och byt kläder innan du hanterar din egen).

Utekatter, katter som bor med en utekatt, deltar i utställningar, bor på kattpensionat, bor i hem där katter flyttar in och ut t.ex. stödhem o.s.v. behöver däremot ett bra skydd mot kattsnuva. Hur ofta då? Nobivac Ducat ska ges årligen. Purevax RC ska räcka vart tredje år.

Och biverkningar?

Vaccin kan ge biverkningar, även för människor. Biverkningar av kattens vaccin är ovanliga men förekommer och är också en anledning till att bara vaccinera så ofta som det behövs. Observera att biverkningar kan uppstå även om din katt är vaccinerad många gånger tidigare.

De vanligaste av de ovanliga biverkningarna är förkylningssymptom som nosflöde och rinniga ögon, trötthet, dålig aptit, hälta och liknande. Ofta går det över av sig själv på ett par dagar men en katt som inte ätit på 2-3 dagar behöver understödjande behandling. En svullnad vid injektionsplatsen kan uppstå men brukar lägga sig på ett par veckor.

Anafylaktiska (d.v.s. överkänslighets-) reaktioner är MYCKET ovanliga men när de inträffar är det ofta kort inpå vaccinationen, inom en timme eller två. Vanligast är kräkningar och diarré men även kramper, andnöd, medvetslöshet och liknande kan inträffa. Håll därför lite extra koll på din katt de närmaste timmarna efter vaccinationen.

Take-home message

Vaccinationer kan rädda liv men ska individanpassas. Diskutera med din klinik hur just din katt bör vaccineras eller boka rådgivning hos oss: 

Tel: 073 – 26 76 380
Email: info@cathomecare.se eller via kontaktformuläret nedan.

PS. Även om din katt är vaccinerad efter konstens alla regler kan hen smittas av kattsnuva. Symptomen blir dock allt som oftast mycket lindrigare än hos en ovaccinerad katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.