Tips & Råd

Tre anledningar till att din katt klöser sönder din inredning och vad du ska göra åt det

Katter som klöser på soffan, dyra mattan eller dörrposter kan driva sin inneboende (dig) till vansinne. Här kommer några enkla knep men först: varför klöser katten egentligen?

Katten markerar sitt revir.
För att katten ska känna sig trygg i sin omgivning lämnar hen ständigt små visitkort. Klösmärken visar att området är ägt (av din katt) och doftkörtlar på undersidan av tassarna förstärker detta med feromoner.

Katten utför klo-skötsel.
En del tror att de inte behöver klippa sin katts klor för att hen är så duktig på att klösa och själv underhålla dem. Klösningen gör dock det motsatta; den vässar klorna. Att klösa rensar också klorna från gammal vävnad. Visst hittar du lite gamla ”kloskal” här och var?

Katten stretchar.
Har du sett din katt riktigt sträcka och tänja på kroppen medan hen klöser? Perfekt med en tygsoffa eller matta för lite ryggyoga ju!

Vad ska du göra då?

Först och främst ska du införskaffa alternativ. Det innebär ett eller helst flera klösdon som din katt FÅR använda. En del katter föredrar horisontella ytor – det finns enkla klösbrädor i kartong (med kattmynta om man vill) för under hundralappen, särskilt utformade brädor med klösvänligt material och säkert hundra andra kattvänliga lösningar.

Många katter föredrar lodräta ytor – köp ett stort och stadigt klösträd. Ingen vinglig liten klöspelare till kattungar utan ett riktigt klösdon där din vuxna katt kan sträcka ut i fullängd. Det finns även klösmattor du kan fästa på bordsben, på soffan, på väggen…

Oavsett vad du väljer, placera gärna klösdonet där katten brukar klösa.

För att locka din lilla marodör till den nya yogaapparaturen kan du använda leksaker, godis, kattmynta eller liknande. Använd INTE Feliwayspray då Feliway Classic motverkar markeringsbeteenden. Det kan du istället använda där katten INTE ska klösa. Ett undantag är Feliscratch som kan användas där du vill att din katt ska klösa.

Och så:

Straffa inte din katt för att hen klöser på fel ställe; gör istället ditt hem mer kattvänligt genom att erbjuda alternativ. Klöser din katt ändå fel kan du lyfta över hen till platsen där det är ok att klösa, flytta klösdonet till platsen där katten vill klösa eller blockera platsen där klösningen är oönskad (av dig men inte av din katt).

Att klösa är naturligt för en katt. Som tur är är det olagligt att operera bort klor i Sverige (annat än av medicinska skäl) medan det tyvärr är lagligt i en del andra länder. Djurplågeri om du frågar mig. Låt katten vara katt och anpassa istället ert gemensamma hem för att passa både dig och kisse.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.