Kattens sjukdomar

Felint panleukopenivirus (kattpest / parvo)

En av kattens dödligaste sjukdomar är ”kattpest” eller ”parvo” som orsakas av felint panleukopenivirus (FPV). Viruset är extremt smittsamt och finns spritt över hela världen. Utöver att vara väldigt smittsamt är viruset dessutom tåligt och kan överleva i miljön i upp till ett år. Eftersom viruset inte bara smittar direkt från katt till katt via framför allt avföring men även saliv och urin utan också finns i marken omkring oss kan du ta in det till din katt med skorna eller trädgårdshandskarna. Katter som vaccineras mot FPV har dock ett bra skydd och det är därför väldigt viktigt att vaccinera även innekatter. Tips! Här kan du läsa mer om vaccinering hos katt.

FPV smittar inte till hund men däremot till andra kattdjur, tvättbjörnar, minkar och rävar.

Det är framför allt katter med nedsatt immunförsvar som insjuknar med svårare symptom, dvs. kattungar och yngre katter, äldre katter och katter som redan är svaga av andra sjukdomar. Vuxna katter med starkt immunförsvar kan insjukna och överleva utan symptom men ändå smitta andra (ovaccinerade) katter.

Symptom

Insjuknandet tar 4-5 dagar från smittotillfället och som jag skrev ovan visar en del inga symptom alls, andra får lindriga symptom under ett par dagar med t.ex. nedsatt allmäntillstånd, feber och ibland diarré. Ofta slutar katten att äta. De katter som insjuknar allvarligare får ofta snabbt hög feber (över 40 grader) men kan även få onormalt låg kroppstemperatur (framför allt yngre individer), kraftigt påverkat allmäntillstånd, kräks, får svår diarré (ofta vattentunn och kan innehålla blod) med buksmärtor vilket ofta leder till svår uttorkning. Att katten matvägrar av detta är inte så konstigt. På blodprover syns en minskning av vita blodkroppar (av typen lymfocyter) som är ganska typiskt för kattpest och troligtvis därför har gett upphov till virusets namn (”leukopeni” betyder just brist på vita blodkroppar).

Det kan gå oerhört snabbt från smitta till allvarligt insjuknande och död; det kan ta bara några timmar och utan att ägaren ens hinner uppfatta att katten är sjuk.

Dräktiga katter kan få abort eller föda ”mumifierade” foster trots att de inte själva uppvisar några symtom och kattungar som smittats under eller strax efter dräktigheten visar ofta t.ex. neurologiska problem (krampanfall, okoordinerade/”ryckiga” rörelser, bredbent ställning m.m.) och nedsatt syn pga. hjärnskador eller underutveckling av hjärnan. Ofta syns det först vid 2-3 veckors ålder när kattungen börjar bli mer aktiv och rörlig.

______________________________________________________________________________

Visste du att katter även kan infekteras med hundens parvovirus (Canine parvovirus type 2, CPV-2)? Det är dock inget vi kan vaccinera våra katter emot, däremot är det viktigt att vaccinera våra hundar så att de inte sprider smitta vidare.
______________________________________________________________________________

Behandling

Eftersom viruset är så smittsamt och dödligt (framför allt hos ovaccinerade/ immunnedsatta individer) måste katten snabbt isoleras från andra katter i hemmet samt komma under behandling om hen uppvisar mer än lindriga symptom. Eftersom sjukdomen orsakas av ett virus är det framför allt understödjande behandling som sätts in; dropp är oerhört viktigt både för vätskebalans och för att tillföra elektrolyter som katten förlorar vid kräkningar och/eller diarré. Man sätter ofta in läkemedel som minskar illamående och stödjer mag-/tarmkanalen m.m. Pga. av skadorna i mag- och tarmkanalen är det dock vanligt att de bakterier som finns där naturligt tar sig ut i blodbanan och behandling med antibiotika krävs ofta för att kväva en sådan sekundär infektion. Antibiotika hjälper dock inte mot viruset i sig.

Det är hög dödlighet hos katter som utvecklar de svårare symptomen (upp till 90% hos kattungar), särskilt utan behandling. Katter som överlever de första 5 dygnen av behandling brukar återhämta sig under de kommande veckorna och det är troligt att de då får livslång immunitet.

Sanering

Det är svårt att bli av med felint panleukopenivirus och eftersom det överlever länge i omgivningen går det inte att ”vänta ut” det. Noggrann rengöring krävs och desinfektionsmedel som innehåller natriumhypoklorit (blekmedel), perättiksyra, formalin eller natriumhydroxid är effektiva. Tänk på att transportburar, toalådor, matskålar, leksaker, dina skor och kläder alla kan bidra till smittspridning och behöver saneras. Tvätta allt som kan tvättas i 90 grader, resten i 60 grader. Ångtvätta möbler, bäddmadrasser, större mattor osv. om möjligt. Klösträd och transportväskor kommer dessvärre att vara svåra att få rena och är bäst att slänga och ersätta med nya.

Take home message

Det bästa du kan göra för att skydda din katt från FPV är vaccinering vart 3:e år. Vaccinering ger ett bra skydd och även om din katt skulle insjukna trots vaccin får hen troligtvis bara mycket lindriga och snabbt övergående symptom.