Tips & Råd

Dags att banta katt?

Det är förmodligen enklare (och roligare) än du tror!

Alldeles för många av våra sällskapsdjur är överviktiga. Liksom för oss människor är övervikt förknippat med en serie hälsofaror, en del gemensamma för alla djurarter (inklusive människor), vissa mer specifika för katter:

  • påfrestan på hjärtat
  • diabetes
  • rörelseproblem som kan hindra din katt att utföra kattnaturliga beteenden; klättra, hoppa upp i fönstret eller till sitt gömställe, tvätta sig o.s.v.
  • ledproblem med smärta
  • ökad risk vid narkos
  • urinvägsproblem
  • hudproblem eftersom katten inte kan tvätta sig ordentligt

Hur vet du om din katt är överviktig?

Många underskattar sin katts vikt och/eller tror att katten är normalviktig (fysiskt! Alla katter är så klart SUPERviktiga) när hen egentligen har extrahull. En fråga jag ofta får är vad katten ”ska” väga. Personligen tycker jag att vikten hos en normalviktig katt är oviktig. Det är viktigare att undersöka kattens hull. Till hjälp kan du använda en s.k. Body Condition Score (BCS):

Just denna BCS-plan är framtagen av Royal Canin, det finns flera utföranden. På en normalviktig katt ska du t.ex. kunna känna revbenen utan att behöva leta med fingrarna och katten ska ha en midja. Ta gärna en minut och studera BCS-planen och jämför med din katts hull!

Att banta en katt

Så du har insett att din katt behöver gå ner i vikt. Vad gör du nu?

Börja med att väga din katt för att få startvikten: ta katten i famnen, kliv upp på badrumsvågen, ta sedan ett djupt andetag och väg dig själv (kom igen! Det är för fluffis skull!). Dra bort din vikt från er gemensamma så har du din katts vikt kvar. Skriv ner den & datumet och sätt upp på kylskåpet eller insidan av ett köksskåp.

Så till maten:
Byt från torrfoder till blötmat
Detta är fullt tillräckligt i många fall och om din katt gillar blötmat så blir det bara roligt att banta! Välj ett blötfoder med högt proteinvärde men lågt kolhydratvärde. Kontrollera att det står helfoder på förpackningen, en del blötmat är märkta t.ex. kompletterande foder och är inte fullvärdiga som enda kost till katten.
2 bonusar med blötmat:
👍 katten får i sig vätska
👍 katten blir mättare tack vare mer protein

Byt till ett kattvänligare torrfoder
D.v.s. ett med mycket protein och lite kolhydrater. Några exempel är Carnilove, Applaws och Brit Care men fråga dig fram i din djuraffär.

Kontrollera mängden mat
Kontrollera att du ger så mycket mat som förpackningen anger för din katts vikt. Många katter har fri tillgång till mat vilket kan göra att de överäter. Väg på en hushållsvåg för en mer exakt dosering.

Ge mat ofta
Hellre flera småportioner fördelade över dagen. En matskål med timer kan vara till hjälp.

Se upp med gottis!
En liten ostskiva här, en skinkbit där, ett par räkor och sås från middagstallriken. Det blir snart ganska mycket kalorier för en stor liten katt. Ge med försiktighet!

Viktminskningsfoder
Det finns viktminskningsfoder för katter. De har fungerat bra för många katter att gå ner i vikt på. Tyvärr innehåller de dock ofta mycket kolhydrater. Använd dem med försiktighet och hellre i blötmatsform än torrfoder om möjligt.

Minska mängden mat
Om du inte kan byta foder; minska mängden mat med 15-20%.

Övrigt:
Aktivera din katt!
– Låt din katt jobba för maten; använd aktiveringsmatskålar eller lägg ut mat på olika ställen i bostaden så katten behöver röra på sig.
Bonus:
👍 tillgodoser kattens födosöksbeteende
– Busa! Använd snören, bollar, laserpekare, leksaksmöss o.s.v.
– Gå ut med katten i sele.

Uppföljning

Väg katten 1 gång i veckan. Din katt ska inte gå ner mer än 2-3% av sin kroppsvikt per vecka. Vid snabbare viktminskning finns t.ex. risk för fettlever.

Glöm inte att använda BCS-planen för utvärdering av hullet! Lycka till!

Panik!

”Hjälp, det fungerar inte!”

Lugn, bara lugn, vi hjälper er!

Kontakta oss på 073 – 26 76 380, info@cathomecare.se eller kontaktformuläret nedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.