Kattmat

Vad är egentligen kolhydrater?

Häromdagen skrev jag en artikel om vad som är bra kattmat. Där jag skrev jag att maten bör innehålla bl.a. mycket (animaliskt) protein och lite kolhydrater.

Men vad är då kolhydrater – vad är det egentligen vi vill undvika och är alla kolhydrater skadliga?Kolhydrater är samlingsnamnet för olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Skillnaden mellan dessa typer av kolhydrater ligger i hur långa deras kolhydratskedjor är. Kedjornas längd påverkar sedan hur enkelt de tas upp i kroppen.

✔ Socker (t.ex. glukos och fruktos) är den enklaste formen av kolhydrater för kroppen att ta upp. Även katter KAN använda sådana enkla kolhydrater till energi, men måste inte utan utvinner gärna energi från t.ex. protein.

✔ Stärkelse utgörs av längre kedjor av kolhydrater och finns i t.ex. spannmål, ris, potatis och majs. Det pågår vilda diskussioner om hur stärkelse påverkar våra katter. Jag är av åsikten att vi ska vara väldigt försiktiga med stärkelse. Det ingår inte i kattens naturliga diet, så varför ska vi ge dem det? Tyvärr kräver alla torrfoder en viss mängd stärkelse för att hålla ihop foderbitarna; ett problem vi slipper med blötmat.

✔ Fibrer som t.ex. pektin och cellulosa är de mest komplexa kolhydratskedjorna. De finns bl.a. i fullkorn, frukt och grönsaker och tas inte upp som energi. Däremot ger fibrer t.ex. en fastare avföring och hjälper till att skapa en hälsosam bakterieflora i tarmkanalen.Det finns alltså nyttiga och mindre nyttiga kolhydrater för din katt.

Ett stort problem är att foderförpackningarna många gånger inte ens anger hur stor mängd kolhydrater fodret innehåller. Tyvärr innebär det att ett stort ansvar faller på dig som dedikerad kattägare; att kontakta tillverkarna och ställa frågan. Eller välj att ge din katt blötfoder. Glöm dock inte vända på förpackningen och kolla vad det innehåller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.