Julens faror
Tänkte skriva lite om vad som är bra att tänka på inför jul när man är katt-betjänt (eller hundägare för den delen). Välkommen till ”Julens faror”!
Giftiga växter
Liljor av de flesta slag t.ex. av släktena Hemerocalllis och Lilium, kan ge livshotande skador på organ. Både själva växten och vattnet kan orsaka njurskador.
Exempel på andra giftiga växter är:
Amaryllis: Hela växten är giftig.
Hyacint: Framför allt löken är giftig.
Julros: Hela växten är giftig.
Julstjärna: Hela växten är giftig.
Mistel: Bladen och bären giftiga.
Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig.
Tidlösa: Hela växten är giftig.
Tulpan: Framför allt löken är giftig.
Ardisia med röda bär: troligtvis framför allt bären
Kolla upp att de växter du har hemma och de du får är kattvänliga!
Saker man kan äta och dricka (men inte bör)
- Lök - alla sorter och både rå & tillagad (se t.ex. upp för löken i köttbullarna!)
- Choklad - ju mörkare desto farligare
- Russin & vindruvor
- Saffran
- Bittermandel
- Fet mat - i större mängd kan det ge problem med bukspottkörteln (även om problemet ofta är större hos hund än katt)
- Benflisor (från t.ex. revbensspjäll). Om du ger din katt kött med ben måste det vara rått. Tillagade ben går lätt sönder och kan orsaka skador eller fastna.
- Nötter - väldigt feta och en del rent giftiga. Nötter kan också fastna i halsen och orsaka kvävning. Låt inte katten leka själv med dem.
- Julgransfoten - en spännande vattenskål! Se till att det inte finns gödningsmedel eller andra giftiga ämnen i. Vissa gransorter är också giftiga.
Saker man kan göra sig illa på
- Julgranskulor i glas och andra dekorationer
Går lätt sönder och kan ge skärsår i en mjuk katt-tass. - Julklappssnöre och julgransglitter
Roligt att leka med men inte så kul om det hamnar i liten kattmage. Ge orsaka stopp i tarmen och att tarmen ”trär upp sig” på snöret och får skador. Här finns en trevlig liten video att se om detta: https://www.facebook.com/VetZentrumAnif/videos/343087156514062/ - Levande ljus
Symptom att hålla utkik efter
Tecken på förgiftning är t.ex. nedsatt allmäntillstånd d.v.s. att katten blir dämpad och mindre responsiv, kräkningar och/eller diarré, salivering, och i svårare fall skakningar, vinglighet och kramper.
Om något fastnat i mage eller tarm brukar katten kräkas (eller försöka kräkas), få diarré eller bli förstoppad och tappa aptiten. Allmäntillståndet påverkas och din katt verkar dämpad, kanske undviker att bli klappad (pga smärta) eller gömmer sig.
Åk direkt till veterinär om du misstänker att din katt fått i sig något olämpligt, vänta inte tills du ser symptomen, då kan det vara försent.
Tips!
Skriv en lista på de kliniker och djursjukhus i närheten som har öppet alla dagar och tider så du vet vart du ska åka om olyckan händer.
Och kom ihåg – ge aldrig medicin för människor till din katt utan att konsultera en veterinär! En del vanliga mediciner är direkt livsfarliga för katten!
Med hopp om en säker och fröjdefull jul för både kissar och människor!
Du kanske också gillar
