Tips & Råd

6 tips för att introducera en ny katt i hemmet

Funderar du på att skaffa en till katt men vet inte riktigt hur du ska introducera hen till det nya hemmet och katter som redan bor där?

Nedan kommer några tips men först…

Det sägs ofta att katter är ensamlevande djur och att det är onaturligt för dem att bo tillsammans med andra katter. Det är absolut sant för vissa katter; en del kommer aldrig att acceptera andra katter i sitt hem. Men jag har sett så oerhört många exempel på katter som verkligen levt upp och blommat ut när de har fått en kattkompis så sanningen är inte riktigt så enkel. I den här artikeln kan du läsa mer om min syn på katten som en solitär vs social varelse: http://cathomecare.se/tips-rad/katten-en-solitar-ensamvarg-eller-social-gangmedlem/.

För att lyckas med introduktionen av en ny katt i hemmet:

✅ Plugga in en Feliway Classic-adapter minst något dygn innan (följ instruktionerna i bipacksedeln för att placera den på bästa plats).

✅ Lämna något med doft från nya hemmet, tex en använd filt, handduk eller T-shirt, hos den nya katten där hen bor nu och ta med något med den nya kattens doft hem till din nuvarande katt. På så vis får båda katterna vänja sig vid varandras doft innan de möts.

✅ Låt den nya katten få ett eget rum första dygnet med toalåda, mat och vatten och gömställe. Där kan katten acklimatisera sig till sin nya miljö i lugn och ro; vänja sig vid dofter, ljud osv.

✅ Öppna sedan upp dörren till rummet men sätt ett kompostgaller för dörröppningen. På så vis kan katterna se, höra och känna lukten men inte komma åt varandra (och tex börja slåss).

✅ När katterna bekantat sig genom kompostgallret (det kan ta olika lång tid), tar du bort gallret. Det är nu viktigt att alla katternas ”resurser” – mat, vattenskålar, toalådor, liggplatser, leksaker, klöspelare osv – finns i tillräcklig omfattning så att det inte blir konkurrens om dem. Läs gärna mer om hur du ”kattifierar” ert hem här: http://cathomecare.se/tips-rad/kattifiera-en-artikel-om-hur-du-gor-ditt-hem-kattvanligt/

✅ Ge det tid! En del katter blir bästa vänner direkt, en del tar det längre tid för. En del blir det aldrig men lär sig acceptera varandra även om det kan bli en del gruffande emellanåt. Ryker de ihop så backa tillbaka till steget med separata rum med kompostgaller. Feliway Friendsadapter och Zylkène kan också vara till stor hjälp här. Kom ihåg att utforma ert gemensamma hem så att det finns tillräckligt med resurser (se punkten ovan) för båda katterna.

Att ta hem en kattunge kan vara betydligt lättare; ofta kan hen släppas ut i hemmet direkt men tänk på att inte alla katter, speciellt äldre, uppskattar en livlig, busig liten bråkstake som stör hens lugna tillvaro.

Behöver du hjälp med introduktionen i ditt hem? Kontakta oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.