Kissproblem,  Tips & Råd

Låt oss prata toalåda – 6 saker att tänka på!

Perfekt kattsand

Ett av de absolut vanligaste beteendeproblemen hos katt som folk söker hjälp för (eller omplacerar eller i värsta fall avlivar sin katt för) är att katten uträttar sina behov utanför lådan. Ibland kan det bero på medicinska eller andra orsaker men väldigt ofta handlar det faktiskt om själva toalådan i sig. Och det kan ofta lätt fixas till!

Här kommer några tips som gör att din katt kommer trivas bättre med sin toalett:

1. Fler lådor. Den gyllene regeln är att ha 1 låda för varje katt + 1 extra. Det låter mycket, särskilt om du har flera katter, men det är vad katten mår bäst av. Många katter kissar i den ena och bajsar i den andra eller gillar bara att variera. En del katter klarar sig bra med en låda, kanske t.o.m. att två katter som kommer mycket bra överens kan dela på en, men om katten börjar kissa utanför lådan – prova med en till!

2. Placera toalådan på en lugn plats utan en massa spring, men träng samtidigt inte in den i något trångt hörn – din katt vill kunna fly snabbt från platsen vid fara och behöver en bakväg om ett hot väntar framför den. Placera inte heller lådan nära mat eller vatten; då vill katten varken äta eller gå på lådan.

3. Välj en öppen låda. Toalådan ska helst inte ha tak eller vara en hopp-i-låda. Jag vet att det är bekvämt för dig som kattägare men din katt föredrar oftast en öppen låda, av samma anledning som punkten ovan – din katt vill kunna fly vid fara. Om du ändå vill använda tak, ta åtminstone bort svängluckan.

4. Städa lådan ofta! Skulle du vilja gå på en smutsig, äcklig toalett? Nej, det vill inte din katt heller. Ta bort kiss och bajs ofta och städa ur hela lådan med såpa eller diskmedel då och då.

5. Välj ett kattvänligt strö i lådan. Katten är ursprungligen ett ökendjur och föredrar att ha finkornig och mjuk sand i sin låda. Det ska vara väl påfyllt också, typ 1dm djupt. Och gör din katt en tjänst och strunta i parfymerade sorter. Glöm också ”kristallsand”, det är så långt ifrån kattens naturliga toaunderlag som det går att komma och är säkert ganska obekvämt för känsliga små tassar. För miljövännen finns istället växtbaserat strö som är mycket likt vanlig bentonitsand.

6. Se till att din katt kan på lådan i lugn och ro och inte ”vaktas” på av andra katter, hundar eller småbarn. Det är så klart oerhört stressande att vara så utsatt som på toalådan och inte kunna uträtta sina behov ifred.

❗Visste du detta? Kattsand av bentonit, d.v.s. den vanligaste typen av kattsand, kan inte förbrännas. Varje år slängs enorma mängder icke-förbränningsbar kattsand i soporna och hamnar på sophögar. Dessutom bryts bentonitleran i dagbrott med stor miljöpåverkan och transporteras till Sverige från andra sidan jordklotet. Välj istället en växtbaserad variant som kan komposteras i trädgården eller brännas på soptippen.

Här kan du läsa mer om kissproblem hos katt

Behöver du råd gällande din katts kissproblem? Boka rådgivning!

☎️ 073 – 26 76 380 (sms går också bra)
📧 info@cathomecare.se eller via kontaktformuläret nedan