TR/FORL – vanligare än du tror
En artikel om tandresorption hos katt

Tidigare skrev jag om den lömska sjukdomen FIP (Felin Infektiös Peritonit). Idag skriver jag om en annan, minst lika lömsk, sjukdom – tandresorption eller TR. Du kanske har hört talas om FORL? Sjukdomen är densamma men namnet bytt. F stod nämligen för Felin och antydde att detta var en kattsjukdom men eftersom man även hittat problemen hos hund och andra djur har namnet ändrats till det mer generella ”tandresorption”. Det är en extremt vanlig och smärtsam sjukdom som en tredjedel till hälften av alla katter beräknas vara drabbade av och ju äldre katt desto större risk.
Vid tandresorption bryter kroppen ner tänderna. Orsaken till varför detta händer är okänd men eftersom man har hittat sjukdomen även hos vilda djur och redan för hundra år sedan är det inte säkert att det har med foder eller andra livsfaktorer att göra.
Symptom
Många, många gånger har jag påtalat för kattägare att deras katter har problem med tänderna och att jag misstänker att katten kan ha TR och därmed smärta. Den första reaktionen är nästan alltid stor förvåning eftersom katten äter sitt torrfoder med god aptit. Japp, sådana är de. In i det längsta kommer de att låtsas som ingenting; de är bytesdjur (utöver rovdjur) och vilka individer blir tagna av ett annat rovdjur först? De som visar sig svaga. När en katt till slut slutar äta mår hen alltså verkligen, verkligen inte bra.
Symptomen på TR är därför ofta väldigt subtila och kräver en uppmärksam ägare. Några exempel på symptom är att katten
- Slutar tvätta sig. Du ser det på att pälsen kan bli matt, skivig, tovig, fet.
- Tappar mat när hen äter
- Tuggar på ena sidan av munnen (den som gör minst ont)
- Plötsligt föredrar blötmat framför torrfoder (vilket normalt sett är bra men inte i det här fallet)
- Börjar dra sig undan, bli mindre social, leka mindre, sova mer
- Inte stryker sig mot dig eller saker med kinden som tidigare och kan darra med underkäken vid beröring av munnen
- Verkar besvärad av ena kinden och kanske gnuggar mer med frambenet mot den (som för att klia)
- Inte vill dricka kallt vatten som tidigare
- Börjar salivera
- Börjar kissa på fel ställen
- Får dålig andedräkt
Tittar man i kattens mun kan man upptäcka
- Tandköttsinflammation (gingivit) d.v.s. rött, svullet, ibland ömmande och/eller blödande tandkött vid en enstaka tand som inte ger med sig trots antibakteriell behandling
- Att tandköttet börjar växa upp över tanden
- Tandlossning
Hur behandlas TR?
Den enda möjligheten idag är att dra ut de drabbade tänderna eller, i vissa fall, kronamputera dem. Eftersom det är omöjligt att utifrån se vilka tänder som är drabbade tandröntgas katten först under narkos, därefter dras tänderna ut. En del katter behöver bara dra ut en eller flera tänder en enda gång i livet, andra kommer få dra ut tänder successivt genom åren. Det kan låta brutalt men sanningen är att katten mår MYCKET bättre efteråt. Det finns katter som dragit ut väldigt många eller t.o.m. alla tänder och klarar sig alldeles utmärkt! Många upplever att katten blir piggare, mer lekfull och social.
Vad kan du själv göra?
- Tandköttsinflammation och tandsten är några möjliga orsaker till TR (och konstaterade orsaker till andra tandproblem, t.ex. tandlossning) och det är därför viktigt att rengöra kattens tänder – dagligen! Jag brukar rekommendera att linda en mjuk kompress kring pekfingret och passa på när katten redan är lugn och avslappnad, kanske ligger bredvid dig i tv-soffan.


Börja med att stryka handen längs kattens kind men kom ”bakifrån” så katten inte märker kompressen. Att närma sig framifrån är så klart mer hotfullt för en katt. När du strukit längs kinden ett par gånger är det enkelt att peta in fingret med kompressen mellan läpparna och dra några tag fram och tillbaka med kompressen längs tandraden. Försök komma åt både i över-och underkäke och så långt bak du kan; det är framför allt kindtänderna som drabbas av tandsten och det vill du förebygga. Utsidan av tänderna är viktigast.
Är du högerhänt är så klart högra sidan enklast om du sitter bakom katten, och vänstra om du är vänsterhänt, men det brukar gå bra att komma åt den andra sidan med samma finger om du ser till att föra handen under hakan på katten snarare än hålla handen framför nosen. Ha gärna ett paket kompresser på soffbordet eller någon annanstans där ni brukar gosa så är det snabbt och enkelt gjort när ni har tillfället.
En läsare har delat med sig en text och tips från när hon började öva på ”riktig” tandborstning med sin katt Figaro. Den finns att ladda ner här under, läs den gärna! Tack Ann-Marie för tipsen!
- När du vaccinerar din katt eller besöker veterinärklinik av annan orsak, be dem kolla tänderna samtidigt. TR syns inte utifrån men personalen kan ibland se symptom som kan ge misstanke om TR.
- Se till att du väljer en försäkring som ersätter TR; det kan nämligen bli en dyr historia.
Är du osäker på din katts tandstatus eller behöver hjälp med rådgivning kring tandborstning?
Boka tid för en enkel munkoll och rådgivning genom att ringa eller smsa 073 – 26 76 380, maila info@cathomecare.se eller använda kontaktformuläret nedan.