Kissproblem,  Tips & Råd

Kattifiera! En artikel om hur du gör ditt hem kattvänligt

I den här artikeln kan du läsa om hur du optimerar din katts miljö utifrån 4 viktiga resurser:

 • Mat
 • Vatten
 • Toalåda
 • Viloplatser

Dessa resurser ska hållas åtskilda så som i naturen; en katt vill inte dricka där det finns kött/mat eftersom köttet kan ha kontaminerat vattnet med bakterier, de vilar/sover inte heller där det finns mat eftersom doften av mat kan dra till sig rovdjur, de sover inte där de kissar och bajsar, vilar inte vid vatten eftersom vatten drar till sig rovdjur o.s.v. Du behöver alltså placera ut dessa på olika platser i hemmet. Om du har flera katter så ska varje katt ha tillgång till egna resurser.  

Nu ska vi kattifiera varje resurs:

Maten

När det gäller mat har alla katter sitt tycke och smak och du får prova dig fram för att se vad just din katt tycker bäst om. Om din katt godtar det så välj foder med högt innehåll av protein och fett snarare än kolhydrater, välj gärna blötmat framför torrfoder. På hemsidan finns flera artiklar om kattmat, t.ex. denna: https://cathomecare.se/tips-rad/det-ar-hog-tid-att-prata-om-kattmat/

 • Servera blötmat rumstempererad snarare än direkt från kylskåpet
 • Välj rätt mat- och vattenskålar. Här kan du läsa vad du ska tänka på!
 • Se till att katten känner sig trygg när hen äter. Om du har flera katter;  se till att ingen äter upp den andres mat eller vaktar på katten när hen äter, kanske måste du utfodra dem på olika platser eller använda matskålar med chiplås. Se också till att hundar och barn låter din katt äta ifred.

Vatten

Eftersom katten har sitt ursprung i öknen där de huvudsakligen fått i sig vätska genom köttet de ätit är de dåliga på att dricka vatten. Få katter dricker så mycket vatten de behöver och de som gör det har tyvärr ofta en bakomliggande sjukdom. Det är därför bra att utfodra sin katt med blötmat som är mer lik den naturliga födan än torrfoder. Förutom att ge mat med vätska:

 • Se till att din katt har tillgång till färskt vatten varje dag
 • Placera ut vattenskålar på flera platser i hemmet för att uppmuntra din katt att dricka
 • Använd gärna ”förbjudna” vattenkällor – ett vattenglas som din katt tror är ditt, en vattenkanna, en vas.. Var påhittig!
 • Många katter föredrar rinnande vatten från kökskranen, duschen, handfatet. En vattenfontän kan vara till stor hjälp!
 • Använd tonfiskspad eller buljong (utan lök!) för att smaksätta vattnet. Tips! Frys in spad eller buljong i iskuber och ta fram från frysen efterhand.

Visste du detta? En katt som äter torrfoder ska dricka 40-50ml vatten per kilo och dygn, d.v.s. en katt som väger 4kg ska dricka 2dl vatten om dagen.

Toalådan

 • Den gyllene regeln är att ha 1 låda för varje katt + 1 extra. Det låter mycket, särskilt om du har flera katter, men det är vad katten mår bäst av. Många katter kissar i den ena och bajsar i den andra eller gillar bara att variera. En del katter klarar sig bra med en låda, kanske t.o.m. att två katter som kommer mycket bra överens kan dela på en, men om katten börjar kissa utanför lådan – prova med en till!
 • Placera toalådan på en lugn plats utan en massa spring, men träng samtidigt inte in den i något trångt hörn – din katt vill kunna fly snabbt från platsen vid fara.
 • Toalådan ska helst inte ha tak. Jag vet att det är bekvämt för dig som kattägare men din katt föredrar oftast en låda utan tak, av samma anledning som punkten ovan – din katt vill kunna fly vid fara. Om du ändå använder tak, ta bort svängluckan.
 • Städa lådan ofta! Skulle du vilja gå på en smutsig, äcklig toalett? Nej, det vill inte din katt heller. Ta bort kiss och bajs ofta och städa ur hela lådan med såpa eller diskmedel då och då.
 • Välj ett kattvänligt strö i lådan. Som redan nämnts är katten ursprungligen ett ökendjur och föredrar att ha finkornig, mjuk, oparfymerad sand i sin låda. Gör din katt en tjänst och strunta i parfymerad sand. Strunta också i ”kristallsand”, det är så långt ifrån kattens naturliga toaunderlag som det går att komma och är säkert ganska obekvämt för känsliga små tassar. För miljövännen finns numera växtbaserat strö som är mycket likt vanlig bentonitsand.
 • Se till att din katt kan på lådan i lugn och ro och inte ”vaktas” på av andra katter, hundar eller småbarn.

Visste du detta? Kattsand av bentonit, d.v.s. den vanligaste typen av kattsand, kan inte förbrännas. Varje år slängs enorma mängder icke-förbränningsbar kattsand i soporna och hamnar på sophögar. Dessutom bryts bentonitleran i dagbrott med stor miljöpåverkan och transporteras till Sverige från andra sidan jordklotet.

Välj istället en växtbaserad variant som kan komposteras i trädgården eller brännas på soptippen.

Viloplatser

Din katt behöver ha lugna, trygga platser där hen får vila ut ordentligt. Som den kontrollindivid katten är vill hon eller han helst ligga högt upp med uppsikt över omgivningen eller undangömd. Du hittar ofta en katt i bokhyllan, uppe på en garderob (eller inne i den..), högt upp på ett klösträd eller liknande. Se till att det finns flera trygga platser att välja mellan och i mitt tycke ska alla hem med katt ha minst ett högt klösträd.

Aktivering

Utöver de 4 basresurserna ovan behöver din katt underhållas, både för motion och stimulans! Några tips:

 • Se till att det finns gott om leksaker (men byt ut dem emellanåt, katter tröttnar snart på leksaken; lägg undan ett tag och ta fram vid ett senare tillfälle). Kattmyntakuddar brukar vara väldigt uppskattade. Ett tips är att ta en överbliven strumpa, hälla i torkad kattmynta och stänga igen med en gummisnodd. Kan det bli enklare än så?
 • Ordna plats vid fönstret så din katt kan spana på världen där utanför. Om du kan, sätt ett fågelbord utanför.
 • Skaffa katt-tv; det finns filmer med fåglar, insekter och annat speciellt framtagna för katt.
 • Näta eller glasa in din balkong/uteplats så att din katt kan njuta av utsikten på ett tryggt och säkert sätt utan att ramla ner och skada sig eller rymma hemifrån. En del bygger t.o.m. rastgårdar eller paviljonger till sina katter!
 • Ta ut din katt i sele men se till att det sitter säkert på så din katt inte kommer loss om något skrämmer henne eller honom.
 • Lär din katt olika trick eller agility, det finns gott om övningar på nätet att välja bland!
 • Köp aktivitetsmatskålar, bollar att lägga godis i och liknande. Det finns mycket du kan göra själv också om du är lite påhittig.