Kattens sjukdomar,  Tips & Råd

Tips när katten får problem med magen!

En liten varning för den kräsmagade – det här inlägget handlar om.. bajs.

Visste du att du kan ge din katt psyllium (även kallat ispaghula, loppfrön eller husk) vid obalans i magen? Kärt barn har många namn och i detta fall är alla nämnda samma sak. Nästan. Förklaring kommer snart.

Psyllium är ett oerhört fiberrikt frö som stabiliserar tarmen både vid förstoppning och diarré. Det låter nästan för bra för att vara sant men fröet binder vätska och bildar då en gelé. Vid diarré suger alltså fröna till sig vätska från avföringen så att den blir fastare och gelén ökar dessutom volymen på avföringen så att den kan passera mer normalt.

Vid förstoppning kan gelén istället hjälpa till att föra ut avföringen.

Psyllium säljs både som hela frön, krossade frön och som fröskal. Just fröskalet kallas ibland för husk som nämndes i början. Kanske har du hört talas om Vi-siblin? Det är fröskal från ispaghula, tillika psyllium. Dock ganska dyrt för en liten katt då det säljs i väldigt stora förpackningar.

Vi människor kan använda de olika formerna på lite olika sätt (t.ex. hela frön i müsli men fröskal/husk i smoothien). Hos katt spelar det troligtvis mindre roll vilken variant du väljer. Hur som helst är det smaklöst. Du får prova dig fram med dosering men strö litegrann (kanske 1krm) på maten som startdos och justera utifrån det.

OBS❗Om du vill mjukgöra din katts avföring eller lösa förstoppning är det viktigt att katten får i sig mycket vätska så häll lite vatten på maten eller kanske blanda ut lite frön/skal i vatten först och blanda den färdiga gelén i maten. Hoppas det… löser sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.