Den gamla katten,  Kattens sjukdomar

Cartrophen och ledsmärta

Igår hade jag äran att besöka den här skönheten – Zarya. ? Hon är en f.d. katthemskatt som visat sig lida av s.k. höftledsdysplasi.

En dysplasi är en missbildning eller rubbad utveckling och vid höftledsdysplasi är bäckenets ledskål inte tillräckligt djup för att hålla höftledskulan på sin normala plats. Ledkulan och ledskålen kommer därför att nötas onaturligt mot varandra vilket bryter ner ledens brosk. Eftersom broskets funktion är att låta skelettdelarna röra sig smidigt mot varandra och agera som stötdämpning blir detta ofta mycket smärtsamt för katten.

I Zaryas fall märkte matte och husse att hon var ovillig att hoppa upp på saker och ting och hade en speciell, lite ”gungande”, gångstil. Man provade att sätta in smärtstillande Metacam för att se om det skulle bli någon skillnad och det blev det – framför allt blev Zarya mer social och kontaktsökande. Det är det som är trixigt med katter – de visar inte gärna sina brister och smärtor och när de får hjälp visar de plötsligt vilka de egentligen är. ?

Vid just ledsmärta finns det dock ett preparat med bättre visad effekt än Metacam, nämligen Cartrophen; ett läkemedel som injiceras under huden (som vid vaccination). Cartrophen har flera fördelar; bl.a. att det är smärtstillande, hämmar nedbrytningen av brosk och stimulerar tillväxt av ny brosk. Det har också färre biverkningar än Metacam.

Min egen erfarenhet är att många patienter får väldigt bra effekt, speciellt efter ett par injektioner.

Till en början ges fyra injektioner med en veckas mellanrum och den första hade Zarya fått vid ortopedbesök på djursjukhus för en vecka sedan. Den andra fick hon av mig igår och nu ser jag fram emot två besök till hos denna fina sötnos. Därefter görs det upp en plan för underhållsbehandling i samråd med veterinär.

Nu håller vi tummarna för att Zarya får lika bra effekt av injektionerna som många andra!

Undrar du vad jag kan hjälpa dig och din katt med? Läs mer här: https://cathomecare.se/tjanster/

Lästips!

  • Om höftledsdysplasi: https://pawpeds.com/healthprogrammes/hd_se.html. Där kan du också se röntgenbilder.
  • Om Cartrophen: http://n-vet.se/cartrophene/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.