Den gamla katten,  Kattens sjukdomar

Den gamla katten – del 1 Sköldkörtelproblem

”Hjälp! Min katt är dement!” (ett inlägg om överaktiv sköldkörtel)

Det här är mitt älskade lilla troll. Hon blev nästan 20 år och hade flera av de vanligaste krämporna hos en äldre katt. Hon har inspirerat mig att skriva en liten artikelserie om just äldre katter och jag tänkte börja med ett väldigt vanligt problem: överaktiv sköldkörtel eller ”hyperthyroidism”/”hypertyreos”.

Sköldkörteln sitter på halsens framsida, strax nedanför struphuvudet och har flera funktioner i kroppen bl.a. att styra vår metabolism. Hos äldre katter är det väldigt vanligt att sköldkörteln börjar överproducera hormoner så att metabolismen börjar gå på högvarv. Det leder ofta till symptom som
✅ avmagring
✅ ökad hunger
✅ rastlöshet/oro
✅ aggressivitet
✅ sämre pälskvalitet
✅ kräkningar och/eller diarré
✅ dricker och kissar mer

Hos veterinär kan man även upptäcka bl.a. blåsljud på hjärtat, hög puls och förhöjt blodtryck.

En del upplever att deras katt verkar dement och går omkring och jamar för sig själv, är orolig, vankar av och an, kanske kissar utanför lådan. Det var jamandet som fick mig att uppsöka veterinär för min gamla tant; det var ett annorlunda jamande hon plötsligt började producera, starkt, krävande, något jag aldrig hade hört förut.

Hypertyreos fastställs med ett blodprov där man framför allt tittar på sköldkörtelhormonet T4.

Det finns flera typer av behandling:
✔ läkemedel i form av tabletter eller s.k. oral suspension som ges direkt i munnen
✔ behandling med radioaktivt jod på vissa djursjukhus
✔ medicinskt foder (används framför allt om katten inte går att medicinera av någon anledning)
✔ kirurgi (mycket ovanligt)

Hyperthyroidism är en av anledningarna till att vi som jobbar med kattsjukvård rekommenderar årlig seniorkontroll redan från 8-9 års ålders. Då finns goda möjligheter att upptäcka och börja behandla för olika sjukdomar i god tid så att din katt får leva längre och – framför allt – bättre.

Vad kan jag hjälpa till med?

Till en början krävs ofta täta blodprovstagningar framför allt för att ställa in rätt medicindos eller för att kontrollera effektiviteten hos någon av de andra åtgärderna. När din veterinär ordinerat sådana blodprover kan jag ta dem hemma hos er så att ni slipper åka till kliniken varje gång.

Jag kan även hjälpa till med rådgivning kring medicinering.

Välkommen att kontakta mig!
📧 Info@cathomecare.se
☎️ 073 – 26 76 380
💻 Kontaktformuläret nedan