Tips & Råd

”Hjälp! Min katt äter plast!”

Det är inte så ovanligt som man kan tro att katter tuggar på plast och gummi, t.ex. plastfolie, plastpåsar eller sladdar. Man kan undra varför; det kan ju inte vara näringsrikt och kan t.o.m. orsaka skada om katten får i sig bitar som t.ex. fastnar i mag-/tarmkanalen. Sannolikt finns det flera möjliga anledningar, t.ex. illamående, problem med munnen så som ont i tänder eller tandköttsinflammation som kliar eller att katten är uttråkad.

Viljan att äta oätliga saker eller saker utan nutritionellt värde kallas PICA, men i definitionen av PICA ingår en psykologisk/tvångsmässig komponent som jag inte riktigt är villig att tillskriva alla katter som tuggar på t.ex. plast.

Ett annat skäl som lyfts fram är istället att den mjuka plasten konsistens påminner om rått kött; något som få katter (åtminstone innekatter) sällan får äta men som ligger i kattens natur.

Tuggar din katt på plast eller gummi? Låt först undersöka din katts mun för att se att det inte finns fysiska orsaker. Erbjud sedan din katt råa köttbitar då och då att sätta tänderna i.

⚠️ Ge aldrig din katt kryddat kött eller tillagat kött med ben i, tillagade ben går lätt sönder och kan skada din katt. Rått kött med ben går utmärkt att ge och är bra för din katt att gnaga på.

Har du inte möjlighet att ge rått kött, erbjud sega kattgodisar, kanske är det tillräckligt likt kött för att tillfredsställa din kisse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.