När katten börjar dricka & kissa mer – en artikel om diabetes
En dag kommer du kanske att tänka på att du tömmer din katts toalåda lite oftare än tidigare, eller att vattenskålen allt som oftast står halvtom. Eller kanske har din katt börjat tappa vikt fast hen äter som en liten häst? Kanske upptäcker du att din katt börjat gå mer ”på hälarna”. Du som läst mina tidigare artiklar känner igen en del av symptomen från andra sjukdomar jag skrivit om; kronisk njursjukdom och hyperthyroidism. Den här gången visar dock kanske blodproverna på diabetes. Plötsligt blir behandlingen en helt annan. Tänk vilken skillnad ett blodprov kan göra!
Lagom som jag hade tänkt att skriva om diabetes hos katt delade Anicura en artikel i ämnet, så jag tänkte faktiskt hoppa över alla när, var, hur och varför och hänvisa dit: https://www.anicura.se/fakta-och-rad/katt/diabetes-mellitus-hos-katt/
Istället tänkte jag skriva några kommentarer om det jag upplever är absolut viktigast vid diabetes hos katt:
- Att vara betjänt till en diabetesdrabbad katt kräver ganska mycket av dig;
✅ Insulin-injektionerna som din katt ska få 2ggr per dag måste du ge med ganska precis 12 timmars mellanrum och på samma tider varje dag. Klarar du av att ställa om ditt liv så; fungerar det med jobb, semester, lediga helger? Inga fler lata sovmorgnar, hur går det om du jobbar skift?
✅ Du kan behöva ta blodprover själv hemma.
✅ Åtminstone till en början blir det många turer till veterinär; har du råd? Har du tid? Klarar din katt av alla resorna? - Om du inte har möjlighet att behandla din diabetesdrabbade katt och inte kan lämna katten till någon som kan det, måste du vara stark nog att låta hen somna in. En katt med obehandlad diabetes mår inte bra och vårt största ansvar som kattbetjänter är att se till att vår katt mår bra.
- Det finns hopp!! ⭐ Många katter går i remission med hjälp av foderbyte, framför allt vid omställning till ett kolhydratsnålt blötfoder. Det finns fancy-schmancy diabetesfoder att köpa men jag VET att det inte behövs ett medicinskt foder; du hittar kolhydratsnål blötmat i både livsmedelsbutik och djuraffär. När det gäller torrfoder har jag inte lika stor erfarenhet, men till en katt som ratar blötmat skulle jag definitivt prova ett spannmålsfritt, kolhydratsnålt torrfoder framför ett dyrare medicinskt foder.
- Det finns (mer) hopp! ⭐ Ibland finns det en medicinsk orsak till att en katt får diabetes, t.ex. långvarig kortisonbehandling (en anledning till att välja bort kortison om alternativ finns). Många gånger beror dock diabetesen på orsaker som du kan göra något åt, t.ex. fodret, närmare bestämt torrfoder. Det har även fastställts av bl.a. SLU:
https://www.slu.se/ew-nyheter/2017/1/okad-diabetesrisk-for-normalviktiga-katter-som-ater-torrfoder/
Arbeta förebyggande och ge din katt mat som hen är byggd för att äta! Läs gärna artikeln om kattmat här: https://cathomecare.se/2020/02/22/det-ar-hog-tid-att-prata-om-kattmat/
Vad kan jag hjälpa dig med❓
✔ Stöd i hur du ger insulininjektioner eller tar blodsockerprover hemma
✔ Tips för att underlätta resa med din katt till veterinärklinik
✔ Tips inför foderbyte
Kontakta mig!
📧 info@cathomecare.se eller kontaktformuläret nedan
☎️ 073 – 26 76 380