Den gamla katten – del 3 – den gamla kattens behov
Det här är mitt älskade lilla troll. Hon blev nästan 20 år och hade flera av de vanligaste krämporna hos en äldre katt. Hon har inspirerat mig att skriva en liten artikelserie om just äldre katter. Tidigare har jag skrivit om hyperthyroidism (överaktiv sköldkörtel) och njurproblem. Den här artikeln handlar om den gamla kattens lite egna behov.
Lederna
Precis som vi människor kan katter med åren få ont i sina leder allteftersom det stötdämpande brosket i dem bryts ner. Det blir svårare att hoppa upp i soffa och säng vilket du kan märka på att katten längre sitter och ”måttar” och funderar innan hen tar sig upp. Katten börjar kanske häva sig upp mer än hoppar och kanske slutar hoppa upp i höga bokhyllor och börjar byta till viloplatser på lägre nivåer. Kanske tar det längre tid för katten att lägga sig och resa sig.
Du kan hjälpa din katt genom att
✔ bygga små trappor m.h.a. steg-pallar o.s.v.
✔ ordna extra mjuka viloplatser för de gamla lederna att vila på och gärna några vid en värmekälla eftersom den gamla katten ofta kan känna sig lite frusen.
✔ ge kosttillskott för lederna. Det finns en uppsjö av tillskott med glukosamin och annat, det kan du gärna prova men det enda som har vetenskapligt bevisad effekt är omega3.
✔ smärtstillande läkemedel som Solensia, Cartrophen och Metacam kan också vara till stor hjälp, konsultera din veterinär.
✔ byta till en toalåda med låg kant eftersom det kan göra ont i lederna att ta sig över en hög kant och använd ett mjukt strö (kristallströ bör f.ö. aldrig användas). Gör toalådan lätt-tillgänglig (inte hopp i/hopp ur-lådor) eftersom den äldre katten kan börja få lite svårt att hålla sig.
✔ se till att din katt inte blir överviktig eftersom det frestar ännu mer på lederna.
Maten
Jag rekommenderar ju blötmat till alla katter oavsett ålder men ju äldre katten blir desto troligare är det att hen börjar få problem att tugga i sig torrfoder. Ibland väljer katten att svälja bitarna hela och kanske kräks efteråt p.g.a. det. Vänj din katt vid blötmat redan i tidig ålder så blir det lättare på ålderns höst. Ibland behövs lite extra smaklig mat när luktsinnet, och därför aptiten, försämras.
Se till att få din katts tänder kontrollerade regelbundet, helst årligen.
Syn och hörsel
Precis som hos oss kattbetjänter kan syn och hörsel försämras med åldern. Försämrad syn kan t.ex. göra avståndsbedömning svårare.
✔ Avstå från att göra större förändringar i kattens miljö, både för att de kan oroa/stressa din katt och för att hen kan göra sig illa när saker inte längre står där de stod.
✔ Låt inte din utekatt gå ute själv längre om du märker att sinnena börjar försämras, eftersom det är större risk att bli skadad.
✔ Skapa små mysiga gömmen för din senior att vila på där hen kan känna sig trygg när hörsel, syn och reaktionsförmåga inte längre är vad de var.
Pälsen
Allt eftersom lederna blir stelare och rörligheten nedsatt kanske din katt inte längre kan tvätta sig som tidigare. Hjälp hen att hålla sig ren och fräsch genom att borsta pälsen och klippa lång päls runt analöppning och genitalier.
Klorna
Jag rekommenderar alltid att klippa klorna på innekatten och den äldre katten kan behöva lite extra hjälp med det då hen kanske inte biter och rensar klorna som tidigare. Om du får, hjälp till att pilla bort ”höljet” på klorna – det som får dem att verka tjocka.
Ögonen
Hjälp din katt att hålla sig ren och torr runt ögonen. Om din katts ögon känns lite torra och irriterade kan det vara skönt med smörjande tårersättning t.ex. comfort shield.