Tips & Råd

Leker din katt med maten?

Att välja rätt mat- och vattenskålar

Leker din katt med maten som i filmen ovan eller kanske med vattnet i vattenskålen? Det ser gulligt ut och ibland är det bara lek men det kan också tyda på att din katt inte tycker om skålen som maten eller vattnet serveras i.

Katten vill inte att dess känsliga morrhår nuddar kanten på skålen, därför ska du välja ett fat eller en låg, bred skål där din katt inte behöver stoppa ner huvudet för att äta eller dricka. En djup skål försämrar också kattens möjligheter att hålla koll på sin omgivning medan hon eller han äter och dricker. Eftersom katten inte bara är ett rovdjur utan även ett bytesdjur har de ett stort behov av att ha uppsikt över sin miljö.

Välj också rätt material till skålarna! Undvik framför allt plastskålar då de kan avge smak till innehållet. Många katter tycker inte heller om metall. Välj hellre skålar eller fat av glas eller porslin.

Alltså, välj en skål eller fat som är:

  • låg och bred
  • av glas eller porslin
Visste du detta?
Många placerar kattens mat- och vattenskålar bredvid varandra, men i naturen skulle en katt inte dricka vatten i närheten av kött eftersom vattnet då kan vara kontaminerat av bakterier. Se därför till att placera mat-och vattenskålar på olika platser. Av samma anledning ska du undvika att servera mat och vatten i ”dubbelmatskålar” med två fack bredvid varandra. Det må vara bekvämt för dig som matare och fint att titta på men en olägenhet för din katt.
Fina matskålar men inte "morrhårsvänliga". Placera heller inte mat- och vattenskålar bredvid varandra.
Gulligt för dig men inte för din katt! Undvik djupa skålar, metall och att placera mat och vatten bredvid varandra.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.