Tips & Råd

Fästingar

Våren är i full gång och sommaren är snart här – ljuvliga tider! Förutom smolket i bägaren – fästingarna. Dessa små parasiter som kan framkalla både äckelkänslor och, värre, en del tråkiga sjukdomar hos både människor och djur som rör sig utomhus. Som tur är, är det relativt ovanligt att våra katter blir allvarligt sjuka av fästingar även om de skulle bli infekterade. Hundar och människor löper större risk för svåra symptom.

Den fästingburna sjukdom vi egentligen ser hos utekatter, och även den är ovanlig, är Anaplasmos (tidigare kallad Ehrlichios). Vanliga symptom är bland annat feber, nedsatt allmäntillstånd, generella tecken på smärta, stelhet, ömhet, hälta och ovilja att röra på sig.


❗Var alltid uppmärksam på om din katt drar sig undan, gömmer sig och blir mindre social.❗


Det största problemet hos katter är förmodligen att de ofta slutar äta t.ex. vid feber. Katter är väldigt känsliga för svält och redan ett par dagar utan mat kan orsaka problem på inre organ, t.ex. leverförfettning (s.k. leverlipidos), en potentiellt livshotande sjukdom.

Fästingmedel

Det finns goda anledningar att använda fästingprofylax på en katt som går ute, dels för att ändå minska risken för Anaplasmos men kanske mest för att slippa få in de små äckelbobborna i våra hem (ursäkta ordvalet, jag respekterar och har empati för i princip alla djur men fästingar har jag bara INGET till övers för).

Till hund finns det en uppsjö av beprövade och vetenskapligt bevisade preparat inkl. olika spot-on, tabletter och halsband. Våra katter har tyvärr inte samma lyx men det finns ändå några olika typer av skydd att välja mellan.

Spot-on

Spot-on till katt finns dels receptfritt på apotek och dels receptbelagt. Tidigare har det funnits flera receptfria preparat men för närvarande finns bara Frontline vet och Frontline Comp (Comp är för samtidig behandling mot loppor). Dessa ska ha effekt i ca 4 veckor men kan fungera både kortare och längre tid beroende på individ. Bravecto är receptbelagt och har effekt i 12 veckor. Bravecto ges i olika styrka beroende på kattens vikt, så väg din katt innan du kontaktar din veterinär för recept.

Tabletter

Credelio är den enda tabletten till katt och har effekt upp till 4 veckor. Den är, liksom Bravecto, receptbelagd och doseras utifrån vikt.

Spray

Frontline finns även som utvärtes spray som verkar ca 2 veckor. Läser man bruksanvisningen är jag dock inte helt övertygad om att den skulle vara lättare att applicera än spot-on.

Halsband

Halsband för katt finns i form av Seresto och verkar i 8 månader. Det ska sitta på hela tiden och alltså inte tas av och på. Fördelen med Seresto är att det har en repellerande effekt, dvs. att fästingarna inte ens vill sätta sig på djuret. Säkerhetsmässigt ska katten av egen styrka kunna vidga halsbandet tillräckligt för att ta sig loss om hen fastnar någonstans. Jag skulle nog ändå inte använda detta till små katter, för säkerhets skull.

Annat

Det finns en del andra fästingprofylax där ute som en del hävdar fungerar: allt från kokosolja till bärnstens- eller magnethalsband. Visst kan man prova det om man känner sig manad, men tänk på att vissa ämnen, t.ex. vitlök och tea-tree, är rent dödliga för katter! Jag är dessutom alltid skeptisk till halsband utan säkerhetsknäppe på utekatter pga. risken för att fastna nånstans.

Kritik

Fästingprofylax kritiseras av en del för sina toxiska effekter och biverkningar. Dock ska man veta att dessa preparat är mycket noggrant testade och den toxiska effekten gäller inte för däggdjur. ALLA läkemedel och profylatiska preparat kan ändå ge biverkningar hos den enskilda individen.

Biverkningar som setts av Bravecto är: milda och övergående hudreaktioner vid appliceringsstället, såsom rodnad och pälsavfall (hos 2,2% av behandlade katter), apati/skakningar/aptitlöshet (0,9% av behandlade katter) eller kräkning/ökad salivavsöndring (0,4% av behandlade katter). Källa: Fass vet.
Det är alltså väldigt få katter som drabbas men det KAN hända.

❗Tänk på❗

✅ Vissa preparat för hundar är direkt livsfarliga för katter så var noga med att det du väljer är just till katt och att din katt inte kommer åt att slicka i sig preparat från din hund.
✅ En del preparat för katter är direkt livsfarliga för t.ex. kaniner.
✅ Barn ska inte hantera din katt innan spot-on-medlet torkat.
✅ Spot-on bara fungerar om det hamnar på huden – i pälsen gör det ingen nytta. Så se till att dela pälsen när du applicerar. Följ anvisningarna som medföljer förpackningen.

✅ De flesta medel har restriktioner gällande användning på kattungar och dräktiga/lakterande honor.
✅ Plocka bort fästingen så snart som möjligt. Ju längre den sitter, desto större risk för överföring av sjukdomar.
✅ Använd en fästingplockare när du tar bort fästingen. Tar du den med fingrarna kan du klämma den så pass att den kräks otrevligheter in i din katt.
✅ Även om din katt går ut i sele kan fästingmedel behövas.

Hoppas nu din katt håller sig fästingfri framöver! 💕

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.