Tips & Råd

Det är hög tid att prata om kattmat

Det är hög tid att prata om kattmat. Jag ser så många som får dåliga råd om mat från både djursjukvårdspersonal och andra, och i denna djungel av foder, hur ska man veta vad som är bra och dåligt?

Katter är vad som kallas obligata carnivorer, d.v.s. att de måste äta kött för sin överlevnad. De behöver också fett, men väldigt lite kolhydrater. Den optimala sammansättningen av näringsämnen för katten finns i dess naturliga byten t.ex. möss och fåglar. Bytena består till stor del av just protein och fett (och vatten!); de få kolhydrater de bidrar med är kanske lite gräs, frön, spannmål och liknande som finns i deras magar.

Titta nu istället på torrfoder och mycket av den blötmat som finns på marknaden. Innehållsförteckningen är sorterad från den ingrediens som maten innehåller mest av ner till den ingrediens det finns minst av. Nästan alla har spannmål som första ingrediens. Spannmål är kolhydrater. Har man tur står kött (ofta i kombination med ”animaliska biprodukter”) som andra ingrediens men ibland inte ens det. Det är också svårt att veta kvaliteten på det kött som finns i maten. Och vad är egentligen animaliska biprodukter? Egentligen? Vilka näringsämnen finns i det?

I årtionden har vi invaggats i en falsk trygghet om att torrfoder är det bästa för en katt. Den sanningen var lätt för oss ägare att ta till oss – torrfoder är lätt att hantera, kan stå framme hela dagen, luktar mindre, väger mindre, är billigare o.s.v. än t.e.x. blötmat. Torrfoder är bekvämt för oss. För katten är dock torrfoder i många fall rena skräpmaten. Det är chips, pommes frites, lördagsgodis. Det är övervikt, diabetes, njurproblem, urinstopp.. I många fall slutar dessa sjukdomar med avlivning.

Många är fundersamma över närings- och analysförteckningen på fodret – ”blötmaten xx innehåller ju bara 9% protein, mitt torrfoder innehåller 21%!” En krux i det hela är att man måste räkna på ”torrsubstansen” av ett ämne, d.v.s. mängden som är kvar när all vätska är borträknad, då kommer mängden av t.ex. protein ofta vara mycket högre i blötmaten.

Hur väljer du då BRA mat?
✅ Kolla att fodret är ett helfoder – speciellt blötmat kan ibland vara avsett som kompletteringsfoder att användas vid sidan av ett helfoder.
✅ Kolla att kött är första ingrediens på innehållsförteckningen
✅ Kolla att fodret innehåller få kolhydratkällor
✅ Kolla att % protein är hög och % kolhydrater är låg
✅ Kolla att proteinet består av ”kött”, inte bara ”mjöl” eller ”biprodukter”

När du jämfört ett antal torrfoder och blötmat kommer du se att blötmatssorter generellt sett i högre grad uppfyller dessa krav än torrfoder. Det finns dock även bra torrfoder men det kräver lite detektivarbete. Ta dig tid att läsa och jämföra innehållsförteckningar!

För dig som vill skippa arbetet och bara ha tips på bra mat är några exempel Carnilove, Applaws och Brit Care. Det finns säkerligen fler. Intressant nog är Mjau blötmat – som du kan köpa i matbutiken – bra mat, men studera noga innehållsförteckningen innan du köper deras torrfoder!

En del tycker kvalitetsfoder och blötmat är för dyrt. Jag tror du kommer finna att det ändå är värt pengarna för att få ha en frisk och välmående katt. En katt som måste skrivas in en vecka på djursjukhus för njursjukdom eller urinstopp – DET är dyrt. Diabetesbehandling likaså. Tycker du jag överdriver? Jag tycker att det säger ganska mycket att åtskilliga katter har gått i remission från diabetes efter byte till blötmat, likaså är det många katter som aldrig mer fått urinvägsproblem. Att katter ofta går upp i vikt av (ej kattanpassat) torrfoder men ner av bra mat talar också sitt tydliga språk.

Och du, lyssna inte på de som förespråkar torrfoder för tänderna. Det är få foder som faktiskt har inverkan på tänderna, det är tandborstning som gäller, jag är ledsen men så är det. Skulle du byta ut din tandborste mot knäckebröd?

Gör din katt en tjänst, ge hen mat, inte chips och lördagsgodis! 💕

PS. Det finns sjukdomar som kräver att din katt står på ett medicinskt foder, det får man tyvärr svälja. Din viktigaste uppgift är att ge din katt bra mat i förebyggande syfte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.