Tips & Råd

Den destruktiva katten

Jag har fått önskemål att skriva lite om hur man på bästa sätt kan aktivera innekatter och få dem att sluta klösa där de inte ska klösa och sluta bita där de inte ska bita (t.ex. i händer).

Kattens naturliga beteende är att vila mycket under dagen och jaga under kvälls- och nattetid eftersom det är vid den tiden deras byten är mest aktiva. Det rimmar ju tyvärr lite illa med vår livsstil där de flesta av oss är aktiva på dagen för att ta det lugnt på kvällen och helt gå i ide under natten. Det är därför lätt att våra innekatter blir understimulerade och börjar ta ut sin frustration på mindre lämpliga ställen, t.ex. genom att klösa på fel ställen och bitas.

För att kunna hjälpa sin katt behöver man först säkerställa att de destruktiva beteendena beror på just understimulans. Klösmarkeringar på möbler och väggar kan t.ex. även bero på en otrygg katt som vill sprida sin doft genom doftkörtlar på tassarnas undersida, det är bl.a. så de markerar sitt revir. Bitande kan vara ett tecken på smärta när du kommer åt någon kroppsdel som plågar katten.

Min salige, älskade Lakrits brukade plötsligt nafsa mig i handen och jag kunde för mitt liv inte förstå varför, det var ju t.o.m. lite obehagligt att inte veta när det skulle ske. Tills jag insåg att det hände när jag fortsatte klappa henne efter att hon slutat spinna. Eftersom jag var så otroligt ignorant som inte fattade att vi hade gosat klart fick hon väl visa lite tydligare då! (Avslöjande: det funkade!)

Att aktivera sin innekatt:

✅ Skaffa en kattkompis
En del anser att katter är utpräglade ensamdjur som inte bör bo med andra katter och det stämmer absolut i vissa fall. Det är också större risk för kontroverser och stressbeteende ju fler katter som ingår i ett hushåll. Många katter har dock väldigt stort utbyte av eller flera kattkompisar, särskilt när katterna flyttar ihop vid tidig ålder och om de sammanförs på rätt sätt (återkommer om det i en senare artikel). Katterna ger varandra sällskap när vi är borta om dagarna och är bäst på att leka på rätt sätt och vid rätt tidpunkt.

✅ Klösträd, andra utkiksplatser och gömställen
Se till att skapa en spännande miljö för din katt där hen kan klättra, smyga, gömma sig, spana ut över sitt revir. Alla katter ska ha möjligheter att klösa så skaffa gärna flera takhöga klösträd så får din katt både klösa, klättra, hoppa och en spejarplats i ett paket. Placera gärna minst ett av dem vid ett fönster med mycket aktivitet utanför. Katter gillar att vara högt upp (som de bytesdjur de är) – bygg en smygväg från klösträdet till en bokhylla till ett vitrinskåp till en väggfast hylla osv. En del engagerade kattbetjänter bygger hela kattrum med olika hyllor, grottor, gångar från ett rum till ett annat. Hur spännande för en liten äventyrare till katt?!

✅ Lek med maten
Katter får leka med maten, de är faktiskt gjorda för det!
✔ Utnyttja deras jaktlust med många och olika typer av leksaker: bollar med pinglor, bollar utan pinglor, tygmöss, kattmyntamöss, pinnar med snören, laserpekare osv. En del katter tycker papperstussar är det roligaste som finns. Katten tröttnar dock snabbt på sina leksaker, så se till att ha flera som du kan lägga undan och ta fram till och från. Och du, lek MED din katt – både du och katten kommer ha roligt!
⚠️ Ta bort snören och mindre leksaker när du inte övervakar leken, det är så lätt att de hamnar i en liten kattmage i den vilda leken! Min egen katt höll, i sina yngre dagar, på att svälja ett snöre när jag fick ta på det i sista minuten. Huvaligen vilka skador det hade kunnat göra. Håll även koll på era hårsnoddar, tops, trådar, synålar m.m. Man har sett en del i det här yrket, kan jag lova!

✔Köp aktivitetsmatskålar, aktivitetsbollar osv., så katten får jobba för maten. Eller gör egna! Det finns massor av tips på nätet. Om du ger (kattanpassat) torrfoder, kasta iväg bitarna och låt katten jaga dem eller göm dem högt och lågt i hemmet så katten får söka efter dem.

✅ Skaffa ett katthjul
Detta verkar bli mer och mer populärt och verkar väldigt uppskattat av katterna! Några exempel här:
https://www.zooplus.se/shop/katt/kattleksaker/interaktiva_kattleksaker/interaktiva_kattleksaker/739228

https://www.supercat.se/aktiverings-kattleksaker/katthjul-catwheel.html

✅ Kattanpassa balkongen
Har du en balkong? Näta eller glasa in den snarast och se till att det finns utkiksplatser där så din katt tryggt kan följa livet utanför.

✅ Bygg en rastgård
Har du en tomt? Bygg en inhägnad, gärna med tillgång direkt från bostaden, och inred den med höga platser och gömställen. Det finns många tips på nätet!

✅ Gå ut i sele
Det kan vara ett tryggt och kul sätt för en katt att uppleva utomhusvärlden.
⚠️ Dock: katter kan vara mästare på att ta sig ur selen, speciellt om de blir rädda för en hund eller liknande och plötsligt har du en katt på rymmen i ett område hen inte känner till.

När inget hjälper:
Om du gjort allt och ytterligare en del för att aktivera din katt och katten fortfarande klöser på fel ställen kan du

  • ställa något som katten FÅR klösa på, på platsen, t.ex. en klöspelare eller en klösmatta
  • spraya med Feliwayspray där katten klöser fel eftersom Feliway motverkar klösmarkeringar (spraya därför INTE där du vill att katten ska klösa)
  • ställa något i vägen där katten klöser fel tex en möbel eller stor växt
  • spraya citronvatten på platsen men det kan också göra att katten skyr hela området
  • flytta katten till klösträdet när hen klöser på fel ställe

När katten biter i händer:
En del tror på bestraffning t.ex. med vattenspruta, andra tror inte på uppfostran (av vare sig djur eller barn verkar det som) alls. Jag står nånstans mittemellan, jag tycker det är ok att visa att något inte är ok men utan att skrämma katten.

  • Prova först att ignorera beteendet genom att bara ta bort din hand och inte låtsas om din katt en liten stund.
  • Om det inte räcker kan du lägga till ett skarpt (men inte högt) litet ljud när katten gör fel, t.ex. ett kort ”nej!” eller ”ah!” eller liknande och ta bort handen.
  • Om det fortfarande inte fungerar, avlägsna dig själv eller katten från platsen.
  • Ibland kan det trigga ännu mera bus att dra bort handen, se till att ha en leksak nära att distrahera din katt med så leken övergår till den.

Har du fler tips? Hör gärna av dig via kontaktformuläret nedan eller maila in till info@cathomecare.se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.