Kattens sjukdomar

Astma och allergi hos katt

Den här lilla pärlan är Alice. Hon är 2 år och charmar alla i sin omgivning! Man kan inte tro det när man ser henne, men hon är allt ett litet måndagsexemplar. Alice har nämligen både astma och atopisk allergi. Det hela började med att Alice nös av och till i något år, lite oftare än vad matte tyckte var normalt, men hos veterinär upptäcktes inget onormalt. Därefter började hon få väsande andning och attacker då hon inte verkade få luft. I övrigt har hon mått bra, varit pigg och fått sina vanliga busryck, som katter brukar. Vid besök på klinik har man då hört ökade andningsljud från lungorna och röntgen visade på astma. Typiska tecken är små donuts- (munk-) liknande strukturer på röntgenbilden.

Veterinären misstänkte även att nysningarna orsakades av s.k. atopisk allergi, d.v.s. allergi som orsakas av proteiner i vår omgivning, till skillnad från t.ex. foderallergi eller kontaktallergi. Det finns flera sätt att behandla atopisk allergi, eller – i vissa fall – de allergiska symptomen. Ett behandlingssätt är s.k. hyposensibilisering (”immunterapi”) då ett väl sammansatt läkemedel injiceras under huden på katten enligt ett visst program. Läkemedlets sammansättning beror på vilka allergener katten reagerar på, vilket fastställs med ett s.k. Heskaprov där blodprov skickas till en särskild instans för utvärdering. Det finns två typer av injektionsvätska; Artuvetrin och Immucept, de ska vara helt identiska men är olika märken (lite som att det finns hyllmeter av samma läkemedel mot huvudvärk men med olika namn på apoteket).

För att behandla astman sattes lilla Alice till en början in på kortisonbehandling med planen att lära både henne och matte att successivt gå över till inhalationsbehandling med en s.k. Aerokat och medicinen Seretide. Kortison är ofta väldigt effektivt för att dämpa ett inflammationssvar och är ett bra verktyg under kort tid. Långtidsbruk kan dock vara förknippat med en rad tråkiga biverkningar, varav en är diabetes. Går det därför att undvika kortison med annan typ av behandling är mycket vunnet.

Nu till mattes problem. Alice är en ganska bestämd katt med stor integritet, man gör inte vad man vill med Alice! Trots en lång tillvänjningsperiod och idoga försök fick matte henne inte att andas i Aerokaten. Hon kontaktade därför oss för hjälp. Vi ryckte ut och tillsammans kunde vi lägga upp en plan och det går nu bättre och bättre, kortisonet är helt utsatt.

Sedan var det det här med immunterapi-injektionerna. Matte har blivit visad på klinik hur hon ska dra upp vätskan i en spruta och hur hon ska injicera den. Varken Artuvetrin eller Immucept är förknippad med några egentliga biverkningar, men i MYCKET sällsynta fall kan de ge en anafylaktisk reaktion. I dessa sällsynta fall händer det i princip alltid vid någon av de första injektionerna, därför utförs de tre första tillsammans med kattägaren på klinik. Att ge fortsatta injektioner hemma har dock inte gått så bra. Kombinationen av en viljestark Alice som inte alls tänker sitta stilla när matte behöver det och en matte som känner sig osäker på att ge injektionen – nej här behövdes hjälp! Så kontaktade hon Cat HomeCare igen och vi har nu varit hemma hos Anna och Alice vid ett flertal tillfällen och gett injektionerna. Till en början ges små doser ofta, med bara några dagars mellanrum, men allteftersom ökar dosen samtidigt som injektionerna glesas ut. En hel del godis och bus har det blivit som mutor, det är viktigt att bygga förtroende. Och hon är verkligen inte långsint, lilla katten!

Matte Anna upplever att Alice blivit så mycket piggare och mår bra, det är värt all tid och alla pengar i världen. Som tur är täcks det mesta dessutom av försäkringen – hon var smart hon, Anna, som försäkrade sin katt från första början.

Ja ett riktigt litet måndagsexemplar är hon Alice, fast ett väldigt charmigt sådant! Vilken tur att hon hamnade i alldeles rätt hem – hos en matte som gör allt för sin pälskling. Och vad glad jag är som får följa med på deras resa!

För mer information:
https://drbaddaky.com/produkt/heska-immucept/
https://artuvet.com/sv/for-djuragare/allergibehandling/artuvetrin-therapy/

HESKA Immucept
Aerokat med Seretide

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.