Tips & Råd

Utekatten

Så här års är det många katter som, liksom vi, längtar ut i sol och värme. Som den goda betjänt du är finns det en hel del du kan och bör göra för att skydda din lilla äventyrare.

Kastrera, idmärk och registrera din katt
Det finns faktiskt INGA ursäkter till att låta en katt gå fritt ute okastrerad. Kastrering sker en enda gång i livet och skyddar din katt (och andras!) på så många sätt. Alla katter bör även idmärkas, även innekatter eftersom de kan smita ut. Kontrollera att märkningen är registrerad på djurid.se och gärna även på sverak.se.

Vaccinera din utekatt.
Alla katter ska vaccineras vart 3:e år mot kattpest och kattsnuva men katter som riskerar att möta andra katter ute ska vaccineras årligen mot kattsnuva för ett bättre skydd.

Halsband
Ha halsband på din utekatt med kontaktuppgifter till dig. Man vet aldrig när din kisse kan hamna i trubbel och någon behöver nå dig. Men se till att halsbandet har ett säkerhetsknäppe så att det lossnar om katten fastnar nånstans, annars finns stora risker för skador.

Fästingmedel
Det finns en mängd olika mer och mindre vetenskapligt bevisade fästingprofylax där ute; magnethalsband, bärnsten, kokosolja, spot-on-preparat, tabletter osv. Spot-on-preparat och fästingtabletter får ibland mycket kritik för bl.a. biverkningar. Jag ser inga fel i att prova andra sorters profylax, funkar de så funkar de (var VÄLDIGT noga med att kolla att du inte använder något som är giftigt för din katt t.ex. eukalyptus), och visst förekommer biverkningar från spot-on och tabletter hos en del individer, men antalet som drabbas är väldigt lågt i förhållande till hur mycket de används. Som med alla preparat måste man avväga nytta mot risk och sanningen är att fästingar i sig kan orsaka en del (potentiellt dödliga) otrevligheter hos både djur och människor.
OBS! Kontrollera att preparatet du använder är avsett för katter – en del medel för hundar är direkt livsfarliga för katter. Några av de vanligaste och vetenskapligt bevisade medlen är Frontline (spot-on), Bravecto (spot-on) och Seresto. Seresto kommer som halsband, enligt säkerhetsföreskrifterna ska det inte vara möjligt att fastna med det då kattens egna styrka ska vara tillräckligt för att vidga halsbandet så att katten kommer loss, men viss försiktighet är kanske ändå på sin plats.
Jag kommer skriva en separat artikel om parasiter hos katt, inklusive fästingar och fästingmedel.

Klor
Jag brukar rekommendera att lämna utekattens klor oklippta så att katten kan försvara sig ute eller klättra upp i ett träd vid fara. Håll dock koll på klorna så att de inte växer sig för långa

Att vänja din katt vid utelivet

Det är inte bara att släppa ut sin katt hur som helst och tro att hen ska klara sig själv, det är en farofylld värld där ute för en liten misse. Börja med att gå ut i sele (för många katter är detta också fullt tillräckligt för att få utlopp för sin inre djungelkatt). Katten måste lära sig tillsammans med dig var hen bor och vilka faror som ev. finns i området. Därefter kan ni gå ut tillsammans utan sele. Först efter ca 3 månader av gemensam utevistelse skulle jag släppa iväg katten på egen tass. Om du och din katt flyttar måste katten vänjas in i det nya området på samma sätt igen, men då bör katten vara strikt innekatt någon månad först. OBS! Tänk på att katten också måste vara gammal nog att kunna försvara sig mot andra katter, hundar osv. i området, minst 1 år innan hen släpps ut själv.

Utbrytarkatten

Det är väldigt lätt hänt att även innekatten tar sig ut så här års, världen där ute är ju helt oemotståndlig! En dörr som lämnats på glänt, ett fönster med bara en liite för stor glipa och vips så är katten på andra sidan! Håll koll på dörrar och fönster, sätt säkerhetslås, stäng in katten i ett annat rum när du tvättar fönster eller vädrar.

Och för guds skull, näta eller glasa in balkongen! Jag ser alldeles för många inlägg om katter som ramlar eller rymmer från balkongen, det är ett ögonblicksverk och det hjälper inte att du är där med katten. Här kan du få lite tips på hur du nätar: https://www.facebook.com/1399790000350779/posts/2513559278973840/

Hoppas detta hjälper till att hålla ditt lilla vilddjur säker där ute i världen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.