Kissproblem,  Tips & Råd

Om kiss(e)katten; när katten kissar utanför lådan

Katter som kissar utanför sin toalåda kan göra sina ägare galna och det är inte konstigt – det känns som att man knappt gör annat än att tvätta, städa och slänga! Men tänk på att din katt aldrig gör detta av elakhet – katten har helt enkelt inget annat sätt att tala om för dig att hen inte mår bra.

Ibland finns det en faktisk, medicinsk orsak till att din katt kissar utanför lådan. Därför är det bra att låta veterinärundersöka sin katt, t.ex. för att ta urinprover. Ofta tar man också blodprover för att kontrollera kattens hälsotillstånd. Läs gärna mer om urinvägsproblem hos katt i artikeln ”Kiss(e)kattens kissproblem”.

Den absolut vanligast orsaken till kissproblem hos katt är dock stress/oro, antingen enskilt eller i kombination med ett medicinsk problem. Många gånger är ägaren helt omedveten om detta; katter är nämligen världsmästare på att dölja att de inte mår bra. Det är en superbra försvarsmekanism som ska hindra dem från att bli tagna av ett rovdjur. Tyvärr är det inte lika bra för våra sällskapskatter.

Här ger vi dig redskapen till att lista ut varför din katt är stressad/orolig och till att minska din katts stress/oro. Den här guiden borde alla kattägare följa för att undvika att katten blir en kiss(e)katt framöver.

OBS!
Om din katt har andra kissproblem än att hen kissar utanför lådan t.ex. kissar blodig urin eller verkar ha ont när hen kissar måste ni uppsöka veterinär. Om din katt har svårt att kissa alls och/eller kissar väldigt små pölar/klumpar är det direkt akut, åk nu!

Men åter nu till våra katter som kissar utanför lådan. Är din katt kastrerad? Inte? Boka in en tid snarast!

Om din katt är kastrerad: börja med att fundera på om du har gjort några förändringar i kattens miljö nyligen – har du bytt mat, mat- eller vattenskål, toalåda eller strö, klösträd o.s.v.? Har du flyttat på mat- eller vattenskål, toalåda, klösträd eller liknande? Katter har stort kontrollbehov och när du börjar förändra saker i deras miljö eller rutiner blir de lätt stressade. Byt tillbaka om du kan. Ibland hjälper det att återställa miljön och sedan successivt göra ett byte:

 • För att byta foder; blanda i den nya maten i den gamla långsamt, långsamt. Ny mat bör ändå introduceras successivt över ca en vecka för att inte katten ska få magproblem
 • För att byta ut lådan; använd den nya lådan OCH den gamla tills dess att katten helt vant sig vid den nya
 • För att byta strö; blanda ut det nya ströet i den gamla långsamt, långsamt. Du kan också prova att ha ett slags strö i ena halvan av lådan och ett annat i den andra halvan
 • För att byta klösträd; ha kvar det gamla ett tag och komplettera med det nya. Uppmuntra katten att använda det nya klösträdet genom att lägga godis, kattmynta, leksaker o.s.v. i det. Det finns också en produkt som heter Feliscratch (samma serie som Feliway) som kan vara till hjälp.
Om du inte gjort några sådana förändringar; fundera på om det skett andra förändringar i kattens närmiljö på sistone; har du varit borta mer? Har det tillkommit nya familjemedlemmar (sambo, barn, hund, annan katt)? Kanske har en ny katt i området börjat kissa omkring din katts hem? Ett typiskt ställe att kissa på är på dörrmattan eftersom det kommer mycket nya dofter från ytterdörren.
 
Stress över nya individer och dofter i hemmet kan ofta visa sig i att katten kissar på den nya doften (hundens filt, nya sambons skor eller sida av sängen..) för att täcka över den med sin egen. Katter använder nämligen doftmarkeringar för att utmärka sitt revir och känna sig trygg i sitt hem. Det är också därför de stryker sig mot saker och ting – de har doftkörtlar bl.a. kring ansiktet. Trodde du att katten stryker sig mot dig för att hon eller han tycker om dig? Du har delvis rätt, katten revirmärker bara sånt och sådana de vill ha i sitt revir.
 
Om du inte kan återställa förändringarna behöver du göra din katt tryggare med dem genom att optimera – kattifiera! – ditt hem ur katts perspektiv. Ju mer du utformar ditt hem utifrån din katts behov desto bättre rustad är hen för nya händelser. Tänk dig ett tomt glas som du börjar fylla på med vatten, det kan liknas med de stressorer katten upplever, d.v.s. de faktorer som stressar din katt. Till slut är glaset fyllt och rinner över, detsamma gäller för din katt – till slut upplever din katt så mycket stress att hen börjar visa symptom, så som att kissa utanför lådan. Vi behöver alltså reducera så mycket stress som möjligt.
 
Det finns 4 viktiga ”resurser” för din katt att ta hänsyn till:
 • Mat
 • Vatten
 • Toalåda
 • Viloplatser
Dessa resurser ska hållas åtskilda så som i naturen; en katt vill inte dricka inte där det finns kött/mat eftersom köttet kan ha kontaminerat vattnet med bakterier, de vilar/sover inte heller där det finns mat eftersom doften av mat kan dra till sig rovdjur, de sover inte där de kissar och bajsar, vilar inte vid vatten eftersom vatten drar till sig rovdjur o.s.v. Du behöver alltså placera ut dessa på olika platser i hemmet. Om du har flera katter så ska varje katt ha tillgång till egna resurser.
 

Nu ska vi kattifiera varje resurs:

Maten

När det gäller mat har alla katter sitt tycke och smak och du får prova dig fram för att se vad just din katt tycker bäst om. Om din katt godtar det så välj foder med högt innehåll av protein och fett snarare än kolhydrater, välj gärna blötmat framför torrfoder. Vi kommer att skriva en separat artikel om foder framöver.

 • Servera blötmat rumstempererad snarare än direkt från kylskåpet
 • Välj rätt mat- och vattenskålar. Här kan du läsa vad du ska tänka på!
 • Se till att katten känner sig trygg när hen äter. Om du har flera katter;  se till att ingen äter upp den andres mat eller vaktar på katten när hen äter, kanske måste du utfodra dem på olika platser eller använda matskålar med chiplås. Se också till att hundar och barn låter din katt äta ifred.
Vattnet
Eftersom katten har sitt ursprung i öknen där de huvudsakligen fått i sig vätska genom köttet de ätit är de dåliga på att dricka vatten. Få katter dricker så mycket vatten de behöver och de som gör det har tyvärr ofta en bakomliggande sjukdom. Det är därför bra att utfodra sin katt med blötmat som är mer lik den naturliga födan än torrfoder. Förutom att ge mat med vätska:
 • Se till att din katt har tillgång till färskt vatten varje dag
 • Placera ut vattenskålar på flera platser i hemmet för att uppmuntra din katt att dricka
 • Använd gärna ”förbjudna” vattenkällor – ett vattenglas som din katt tror är ditt, en vattenkanna, en vas.. Var påhittig!
 • Många katter föredrar rinnande vatten från kökskranen, duschen, handfatet. En vattenfontän kan vara till stor hjälp!
 • Använd tonfiskspad eller buljong (utan lök!) för att smaksätta vattnet. Tips! Frys in spad eller buljong i iskuber och ta fram från frysen efterhand.

Visste du detta? En katt som äter torrfoder ska dricka 40-50ml vatten per kilo och dygn, d.v.s. en katt som väger 4kg ska dricka 2dl vatten om dagen.

Toalådan
I många fall då katten kissar någon annanstans än i lådan så har det faktiskt med själva toalådan eller ströet i den att göra.
 • Den gyllene regeln är att ha 1 låda för varje katt + 1 extra. Det låter mycket, särskilt om du har flera katter, men det är vad katten mår bäst av. Många katter kissar i den ena och bajsar i den andra eller gillar bara att variera. En del katter klarar sig bra med en låda, kanske t.o.m. att två katter som kommer mycket bra överens kan dela på en, men om katten börjar kissa utanför lådan – prova med en till!
 • Placera toalådan på en lugn plats utan en massa spring, men träng samtidigt inte in den i något trångt hörn – din katt vill kunna fly snabbt från platsen vid fara.
 • Toalådan ska helst inte ha tak. Jag vet att det är bekvämt för dig som kattägare men din katt föredrar oftast en låda utan tak, av samma anledning som punkten ovan – din katt vill kunna fly vid fara. Om du ändå använder tak, ta bort svängluckan.
 • Städa lådan ofta! Skulle du vilja gå på en smutsig, äcklig toalett? Nej, det vill inte din katt heller. Ta bort kiss och bajs ofta och städa ur hela lådan med såpa eller diskmedel då och då.
 • Välj ett kattvänligt strö i lådan. Som redan nämnts är katten ursprungligen ett ökendjur och föredrar att ha finkornig, mjuk, oparfymerad sand i sin låda. Gör din katt en tjänst och strunta i parfymerad sand. Strunta också i ”kristallsand”, det är så långt ifrån kattens naturliga toaunderlag som det går att komma och är säkert ganska obekvämt för känsliga små tassar. För miljövännen finns numera växtbaserat strö som är mycket likt vanlig bentonitsand.
 • Se till att din katt kan på lådan i lugn och ro och inte ”vaktas” på av andra katter, hundar eller småbarn.

Visste du detta? Kattsand av bentonit, d.v.s. den vanligaste typen av kattsand, kan inte förbrännas. Varje år slängs enorma mängder icke-förbränningsbar kattsand i soporna och hamnar på sophögar. Dessutom bryts bentonitleran i dagbrott med stor miljöpåverkan och transporteras till Sverige från andra sidan jordklotet.

Välj istället en växtbaserad variant som kan komposteras i trädgården eller brännas på soptippen.

Viloplatser
Din katt behöver ha lugna, trygga platser där hen får vila ut ordentligt. Som den kontrollindivid katten är vill hon eller han helst ligga högt upp med uppsikt över omgivningen eller undangömd. Du hittar ofta en katt i bokhyllan, uppe på en garderob (eller inne i den..), högt upp på ett klösträd eller liknande. Se till att det finns flera trygga platser att välja mellan och i mitt tycke ska alla hem med katt ha minst ett högt klösträd.
Aktivering

Utöver de 4 basresurserna ovan behöver din katt underhållas, både för motion och stimulans! Några tips:

 • Se till att det finns gott om leksaker (men byt ut dem emellanåt, katter tröttnar snart på leksaken; lägg undan ett tag och ta fram vid ett senare tillfälle). Kattmyntakuddar brukar vara väldigt uppskattade. Ett tips är att ta en överbliven strumpa, hälla i torkad kattmynta och stänga igen med en gummisnodd. Kan det bli enklare än så?
 • Ordna plats vid fönstret så din katt kan spana på världen där utanför. Om du kan, sätt ett fågelbord utanför.
 • Skaffa katt-tv; det finns filmer med fåglar, insekter och annat speciellt framtagna för katt.
 • Näta eller glasa in din balkong/uteplats så att din katt kan njuta av utsikten på ett tryggt och säkert sätt utan att ramla ner och skada sig eller rymma hemifrån. En del bygger t.o.m. rastgårdar eller paviljonger till sina katter!
 • Ta ut din katt i sele men se till att det sitter säkert på så din katt inte kommer loss om något skrämmer henne eller honom.
 • Lär din katt olika trick eller agility, det finns gott om övningar på nätet att välja bland!
 • Köp aktivitetsmatskålar, bollar att lägga godis i och liknande. Det finns mycket du kan göra själv också om du är lite påhittig.
Andra hjälpmedel
Som komplement till kattifieringsmomenten ovan vill jag varmt rekommendera att använda Feliway. Feliway är en syntetisk produkt som imiterar kattens trygghetsferomoner, t.ex. de som utsöndras när katten stryker kinderna mot dig eller saker i omgivningen. Plugga in i eluttaget, men följ instruktionerna för placeringen så att du och din katt får störst nytta av den.
Feliway Classic fungerar för den oroliga/nervösa/stressade katten. För att minska konflikter mellan katter i hemmet använder du Feliway Friends.
 
Feliway Classic finns också som spray för punktbehandling i hemmet men även i transportburen en liten stund innan du stoppar in katten där för transport. Intressant nog är Feliway en s.k. antagonist till kiss- och klösmarkering, vilket innebär att du med fördel kan spraya den där du vill att katten INTE ska kissa eller klösa men inte t.ex. på klösträdet.
 

Ett bra komplement till Feliway är Zylkène – ett naturligt lugnande kosttillskott som tar udden av stressen/oron utan att verka sövande. Öppna kapseln och strö på maten. Jag brukar rekommendera dubbel dos de första dagarna för bättre effekt. Den enda kända biverkningen är att katten kan bli lite dålig i magen, då är det bara avbryta behandlingen.

Kontakta oss!

Efter ditt ambitiösa detektivarbete och kattifieringen av ditt och din katts hem hoppas vi nu att din katt är stressfri. Om inte är du varmt välkommen att höra av dig till oss för ytterligare rådgivning. Det kan också vara dags att ta din katt till veterinär om du inte redan gjort det.