Kattens sjukdomar,  Tips & Råd

Vi måste prata om antibiotikaresistens

Antibiotika är ett av de viktigaste verktygen vi har inom sjukvården/djursjukvården. Utan antibiotika skulle vi och våra pälsklingar förmodligen dö av sjukdomar vi aldrig ens skulle tänka på som livshotande. Överanvändning och felaktig användning har dock lett till att många bakterier utvecklat resistens, dvs. motståndskraft, mot olika typer av antibiotika som därför inte längre kan bekämpa dessa bakterier. Vi kan alltså komma att dö av en spik i foten om detta fortsätter.

I Sverige är vi duktiga på att använda antibiotika på rätt sätt, det ska vi vara stolta över! Det är t.ex. förbjudet att använda antibiotika i förebyggande syfte hos lantbruksdjur, vilket sker i hög grad i många andra länder. Men var och en av oss måste ta ansvar när det gäller antibiotika. 

Du kan göra stor skillnad

Du gör stor skillnad genom att använda antibiotika till dig själv eller din katt på rätt sätt, vilket innebär:

✔ bara när du måste; mindre infektioner kan kroppen ofta själv läka ut t.ex. med noggrann rengöring och/eller desinfektion

✔ när det har ordinerats av läkare resp. veterinär – ge inte din katt lite överbliven antibiotika som du har ståendes hemma för att katten verkar lite hängig. Eller för att nån du känner fick det ordinerat när ”deras katt mådde likadant”. 

✔ rätt typ av antibiotika som biter på just den bakterien som din katt har; inte fler bakteriesorter än så. 

✔ rätt dos; för låg dos gör att en del bakterier överlever så att infektionen inte läker ut så det krävs antibiotika under en längre tid. Dessutom blir dessa bakterier då mer motståndskraftiga mot antibiotikan.

✔ HELA den förskrivna kuren och inte avbryta medicineringen för att du eller din katt verkar må bättre. En avbruten kur gör också att en del bakterier överlever. Om du eller din katt INTE mår bra av antibiotikan; avbryt inte heller då kuren utan be din läkare resp veterinär om hjälp. 

Tips! Förebygg problem genom att boosta med probiotika i samband med antibiotikabehandlingen t.ex. med Fortiflora eller Sivomixx (till katten, kan inte svära på att dessa hjälper dig själv, men det finns andra preparat till dig annars). 

Antibiotika kan verka magisk

…och det är den men den biter på just bakterier. Den biter inte på virus eller svamp eller parasiter. Den hjälper inte vid urinvägsproblem som inte orsakats av just bakterier, och sådana är ovanliga hos katt. Förutom i helt akuta situationer ska bakterieodling sättas för att kontrollera att det faktiskt handlar om en bakteriell infektion och vilken typ av bakterier så att rätt antibiotika används. Så tjata inte på din veterinär att förskriva antibiotika, det gör hen villigt om situationen kräver det. Och klaga inte på din veterinär om hen bestämmer att ni måste byta antibiotika när odlingssvaren kommer; det görs för att det i så fall finns en bättre anpassad antibiotika för just din katts problem.

Användningen av antibiotika kommer med ett stort ansvar både för den som föreskriver det och dig som användare. Det DU gör kan alltså få stora konsekvenser för både mänskligheten och djuren. Ingen press!

Här kan du läsa Sveriges Veterinärsförbunds antibiotikapolicy: https://www.svf.se/forbundsfragor/policydokument/antibiotikapolicy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.