Hjälp din katt att dricka mer
Eftersom katten från början är ett ökendjur är deras reflex att dricka ganska svag. I öknen är det så klart ont om vatten och katten är tänkt att få i sig den mesta av vätskan genom sina bytesdjur. Att deras ägare ofta utfodrar med torrfoder ställer därför till det med vätskebalansen och katten får sällan i sig de 0,4 – 0,5dl vatten per kilo och dygn som hen behöver. De katter som dricker så mycket är tyvärr ofta sjuka. Att ständigt gå lite uttorkad sätter stor press på de inre organen, t.ex. njurarna. Det är även större risk för problem i de nedre urinvägarna med urinkristaller/-stenar, urinvägsinfektioner m.m. Det ökar också risken för t.ex. förstoppning och hårbollar.
7 tips för att få i din katt mer vätska
- Ge blötmat (eller färskfoder). Blötmat gör att katten får i sig vätska så som hen är utformad att göra; genom sitt byte. Läs gärna mer om kattmat här.
- Se till att vattnet är friskt och fräscht; byt varje dag. Diska ur skålarna vid behov.
- Placera vattenskålen en bit bort från maten. I naturen kan vatten i närheten av kött vara kontaminerat av bakterier; tänk dig ett avlidet djur som legat ett tag i vattnet.
- Byt ut plast- och metallskålar till glas eller porslin. Plast och metall kan nämligen sätta smak på vattnet. Erbjud gärna skålar av lite olika material.
- Ha vattenkällor lite här och var i hemmet men aldrig nära matskål eller toalåda.
- Använd ”förbjudna” vattenkällor. För en katt är det såå mycket roligare att dricka ur mattes/husses vattenglas, ur diskhon eller en vas än en tråkig vattenskål. Placera vattenglas och andra spännande kärl på olika ställen.
- Använd vattenfontän. I det vilda kan stillatstående vatten vara kontaminerat av bakterier, risken är mycket mindre i rinnande vatten. Det är troligen därför många katter gärna dricker från duschen eller vattenkranen.
Katten är i mångt och mycket fortfarande ett väldigt ”naturligt” djur med många instinkter kvar. Ju mer vi sätter oss in i hur ett kattdjur ute i naturen skulle tänka, desto bättre miljö kan vi erbjuda våra egna små vilddjur.