Kattens sjukdomar,  Kattmat

Vi måste prata foderallergi

Vi måste prata om foderallergi. Lite snabbt bara: det är ett stort och komplicerat område men jag måste nämna det viktigaste. Jag ser så många djurägare som antingen inte fått förklarat för sig ordentligt eller som inte har förstått hur foderallergi fungerar.

En allergi är ett så att säga överdramatiskt svar från immunförsvaret mot ett ämne som man antingen äter eller dricker (foder-/födoämnesallergi) eller som finns i omgivningen (s.k. atopisk allergi t.ex. pollen, kvalster, mögel…). Födoämnesallergi visar sig antingen med gastrointestinala symptom – alltså från mag-/tarmkanalen – som kräkningar, diarré, gasbildning, eller som hudproblem som utslag, sår, klåda. Atopisk allergi kan ge utslag, klåda, nysningar, hostningar, andningsproblem osv. Klåda kan vara svårare att se än man tror; ibland syns det mest som överdrivet slickande på t.ex. tassar eller i ljumskar. Återkommande svampinfektioner kan också bero på allergi så om din katt är ständigt smutsig t.ex. i öronen kan det vara värt att kolla upp. Även överdriven tårproduktion kan faktiskt ha med allergi att göra.

Många djur har dessutom en kombination av foder- och atopisk allergi.

När det gäller födoämnesallergi (hos djur, vågar inte säga hur det funkar hos människor) är det i princip alltid en eller flera proteinkällor som orsakar den här immunförsvarsreaktionen; kyckling, fisk, nötkött, fläsk, ägg, soja, veteprotein (INTE detsamma som glutenintolerans).. och det finns två sätt att närma sig problemet på:

1. via ett s.k. hydroliserat foder vilket innebär att proteinet är sönderslaget i så små delar att immunförsvaret inte känner igen dem som det protein det brukar reagera på

2. genom att ge ett foder med endast EN proteinkälla (s.k. mono- eller singelproteinfoder) för att se om kroppen reagerar på just det proteinet eller inte. Om inte så är det tryggt att fortsätta med det proteinet. För att vara på den säkra sidan kan man dessutom ge ett singelproteinfoder med ett protein som djuret förmodligen aldrig har ätit förut (ren, häst, kanin, känguru och liknande) – till skillnad från intolerans som kan visa sig vid första tuggan så uppstår nämligen en allergi först efter upprepat intag.

För hund finns numera ytterligare ett sätt att diagnosticera foderallergi – med ett särskilt blodprov – men än så länge (2023) inte för katt.

Det man ska veta är att vid en foderallergi så räcker det med minsta lilla bit av det protein som djuret är allergiskt mot för att trigga immunförsvaret och det är detta jag tror att många inte förstår – det går inte att kombinera ett allergifoder med ett vanligt foder och tro att man ska få någon effekt – det vanliga fodret slår ut hela effekten av allergifodret. OCH! Det går inte att ge tuggpinnar, godis, matrester o.s.v. om det inte är ett särskilt allergivänligt sådant, t.ex. hydroliserat godis eller garanterat ett singelprotein som just din katt tål. Det är alltså oerhört viktigt att även se till att andra som kommer katten nära vet om – och förstår – detta och inte ger en massa godsaker.

En annan sak jag tror många missar är att bara för att det står ett särskilt protein som smak på foderförpackningen så innebär det inte att fodret inte innehåller andra proteiner. Kyckling- eller laxsmak innebär att det smakar kyckling eller lax men fodret kan likväl innehålla allehanda proteinkällor som katten kan reagera på.

Sedan då?

Katten ska stå på ENDAST det valda allergifodret tills dess att alla symptom är borta, hudspecialister brukar säga 6-8 veckor. Därefter kan man börja att introducera ETT protein i taget och se vad det är katten reagerar på för att sedan utesluta det i den framtida dieten. Reagerar katten måste man vänta 6-8 veckor igen så att symptomen garanterat hinner försvinna innan man provar nästa protein (som jag nämnde tidigare kan katten vara allergisk mot flera ämnen). En del ägare – och katter! – har dock kämpat med problemen i flera år och är bara lättade över att ha hittat en lösning och därför fortsätter att ha sin katt på det foder den mår så bra på och det går ju alldeles utmärkt det också.

Det var lite kort om foderallergi – om du misstänker att din katt är allergisk så kan du alltid prova ett allergifoder (antingen hydroliserat eller singelprotein) under en period och sedan kontakta veterinär om katten inte blir bättre. Tänk på att ett hastigt foderbyte i sig, även till ett allergifoder, kan ge trassel med magen. Lycka till!