Kattens sjukdomar

Felin Infektiös Peritonit (FIP) – finns det hopp?

En av de mest fruktade sjukdomarna hos katt är FIP. En sjukdom fruktad på goda grunder; för sitt hemska förlopp, för att den har varit omöjligt att bota och för sin nästan 100%-iga dödsdom. Mycket få katter har utvecklat FIP och överlevt.

Felin Infektiös Peritonit orsakas av det s.k. felina coronaviruset (FCoV, som f.ö. inte har någon som helst anknytning till Covid-19) som i sig är mycket vanligt hos katt. Vid en studie utförd av SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) på svenska, friska katter hade 17% av de huskatter och 67% av de raskatter som undersöktes någon gång varit smittade med coronaviruset. 

Symptom

Hos de flesta katter ses inga symptom på FCoV alls och kroppen kan själv bekämpa en infektion. En del katter, framför allt yngre, får en lättare diarré som läker ut av sig själv inom veckor till några månader. Den här varianten av viruset kallas ”enterisk” då den lever i tarmkanalen. 

Hos en del katter muterar dock viruset till den form som orsakar FIP. FIP kan i sig också utvecklas till två former: torr respektive våt. Symptomen på FIP beror på vilka organ som infekteras och hur stora skador som infektionen orsakar i respektive organ. Det är alltså inte helt lätt att diagnosticera FIP. 

Vid torr FIP ses ofta skador på ögon, tarmar, njurar och lever. Dessutom kan man ofta se förstorade lymfknutor i buken och neurologisk påverkan. Som kattägare kanske du noterar slöhet, avmagring, nedsatt aptit (ibland normal aptit men samtidig viktnedgång), feber som kommer och går, att katten dricker och kissar mer, förändrad ögonfärg eller grumliga ögon, gulaktig hud, kramper, ryckiga/okoordinerade rörelser, vinglighet m.m. Beroende på vilka symptom katten uppvisar kan hen leva allt från dagar till flera månader.

Vid våt FIP ses, utöver de vid torr FIP, även vätskeansamlingar på olika ställen i kroppen, t.ex. i buk och brösthåla. Om vätskan samlas i buken ser katten plötsligt tjockare ut, medan vid vätskeansamling bröstet får katten ofta svårt att andas. Oftast utvecklar katten till slut även våt FIP efter en tid av den torra varianten och överlever då inte länge till; några dagar eller högst veckor.

Diagnos

Många av ovan symptom kan även bero på ett stort antal andra orsaker, så återigen är det svårt att diagnosticera FIP och det görs ofta när allt annat har uteslutits med hjälp av prover från blod, avföring, biopsi, vätska från buk/brösthåla o.s.v. Ett problem är t.ex. att blodprover inte kan visa om katten är eller har varit infekterad med den ”oskyldiga” mag-/tarmformen av felint coronavirus eller FIP-formen. Det finns dock en del parametrar som är typiska för FIP och kan ge en sannolikhetsdiagnos. Traditionellt har många, tragiskt nog, diagnosticerats med FIP först i samband med obduktion men numera finns bättre möjligheter till provtagning och analys.

Smittar FIP?

Det korta svaret är nej. När FCoV väl muterat till FIP smittas inte andra katter av FIP eftersom viruset då cirkulerar i blodet och inte i tarmen. Däremot är tarmvarianten av FCoV mycket smittsam både från katter som har och inte har utvecklat FIP. FCoV smittar via avföring och andra katter får enkelt i sig viruset genom att tvätta sig själv eller den infekterade katten, använda samma mat- och vattenskålar o.s.v. FCoV överlever i upp till 6 veckor i kattens miljö och katten kan därför lätt infekteras igen om miljön inte rengörs noggrant. På så vis kan smittan bestå under lång tid. Vissa individer (ca 10% av coronabärarna) kan även utsöndra viruset under flera år även om några veckor till månader är vanligast. Som tur är dör i alla fall felint coronavirus av vanliga rengöringsmedel. 

Vilka katter utvecklar FIP?

FIP ses oftare hos 

  • katter yngre än 2år
  • avkomma från katter som utvecklat FIP. Det finns alltså en genetisk komponent som KAN men inte måste orsaka att FCoV muterar till FIP.

Dessutom finns en generellt större infektionsrisk (därför även för FCoV och FIP) bland

  • katter som lever med många andra katter (framför allt inomhus då utekatter ofta gräver ner sin avföring)
  • äldre katter och katter på medicinering som sänker immunförsvaret, t.ex. kortison. 

Vad kan du göra för att minska FCoV-smitta mellan katter? 

Den enskilt viktigaste åtgärden för att förebygga smitta mellan katter är att hålla bra hygien kring toalådorna. Ta bort avföring så snart som möjligt, minst 2 gånger per dag, och byt all sand och rengör lådorna noggrant en gång i veckan. Ha gärna en matta framför lådorna som samlar upp ströet från lådan och – som alltid – placerar vi toalådor skilda från matskålar och vattenskålar. 

Så till ursprungsfrågan – finns det hopp? 

Ja det finns det! Det finns antivirala substanser som i studier verkar ha väldigt god effekt på FIP. Tyvärr är dessa än så länge experimentella och det kommer sannolikt att dröja flera år innan de är godkända för försäljning till kattägare. Därmed inte sagt att de inte finns att tillgå för den desperate men det sker då helt och hållet på kattägarens ansvar.

På Facebook finns flera supportgrupper för kattägare som drabbats av FIP. 

Kampen mot FIP: https://www.facebook.com/groups/kampen.mot.FIP

FIP Fighters: https://www.facebook.com/groups/fipfighters/

FIP Warriors: https://www.facebook.com/groups/158363205096283/

På SVAs hemsida finns mer information, t.ex. ytterligare tips på vad du kan göra för att förhindra smitta mellan katter i ditt hem: https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/katt/provtagning-coronavirus-katt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.