Tips & Råd

Lär dig räkna torrsubstans

Idag vill jag lära dig ett oerhört viktigt redskap i din jakt på den 🌟 goda 🌟 kattmaten – hur du räknar ut torrsubstans i foder.

Vid en första anblick ser torrfoder nästan alltid ut att innehålla mer t.ex. proteiner än blötmat. Utifrån mina tidigare inlägg om kattmat verkar det ju lite märkligt, men det beror på att näringsämnena är beräknade på gram av den färdiga maten. Eftersom blötmat innehåller en massa vatten – som din katt så innerligt behöver men som inte innehåller vare sig proteiner eller mycket annat alls – så blir siffrorna väldigt missvisande vid en jämförelse mellan t.ex. blöt- och torrfoder. Vi vill därför beräkna näringsämnena utifrån maten UTAN VÄTSKA – den s.k. torrsubstansen.

❗Här kommer det❗
Att räkna torrsubstans på 100g färdigt foder:

Tänk dig att ett blötfoder är märkt med följande information:
Protein 7,5%
Fettinnehåll 5%
Kolhydrater 1,2%
Vatten 83%
Torrubstansen av 100g färdig mat är då:
100g – 83g = 17g

Proteininnehållet av 17g torrsubstans i 100g färdig mat är 7,5/17 = 0,44 = 44%
Fett: 5/17 = 0,29 = 29%
Kolhydrater: 1,2 /17 = 0,07 = 7%
Detta är alltså de verkliga värdena av 100g färdig mat.

Tänk dig att ett torrfoder är märkt med följande information per 100g färdigt foder:
Protein 30%
Fett 20%
Kolhydrater 32,5%
Vatten 9%
Torrubstansen är 100g – 9g = 91g

Proteininnehållet blir då 30/91 = 32,9%
Fett: 20/91 = 22%
Kolhydrater: 32,5/91 = 35,7%

Tyvärr saknas ofta två saker på foderförpackningen för att det ska vara möjligt att utföra en rättvis jämförelse: vattenhalt och kolhydrathalt. Jag vill därför uppmana alla som inte hittar den informationen på förpackningen eller tillverkarens hemsida att peppra tillverkaren med frågor om detta! Dels får du förhoppningsvis den information du behöver och dels kommer kanske tillverkarna att börja märka upp foderförpackningarna med den viktiga informationen.

Nu är det bara att ge sig ut i foderdjungeln och börja räkna och jämföra! 😻

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.